&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Bartholin Kisti

Bartholin kisti vulva ve vajina girişinde iltihap oluşması durumudur. Bu yazımızda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanan bir apse türü olan bartholin kisti ile ilgili sıkça merak edilen; hastalarımın sorduğu sorular doğrultusunda sizleri bilgilendirmek istedik.

Bartholin Kisti Nedir?

Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında (vajina dudakları) bulunan bezlerdir. Vajinayı nemli tutan, cinsel birleşme esnasında kayganlığa yardımcı ıslaklığı sağlayan, içi sıvı dolu bartholin bezlerinin tıkanması durumunda şişlik meydana gelir ve bu durum bartholin kisti (apsesi)ne neden olur.

Bartholin kistleri;

  • Yumuşak dokuludur.
  • Yumru şeklinde görülür.
  • Genelde iyi huyludur.
  • Kanser hücresi değildir.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kisti, enfekte olmuş bezin şişmesi ile belirti göstermektedir. Bartholin apsesi;

  • Vajina girişinde ya da vajinanın dış dudakları yakınında hassas, ağrılı bir yumru
  • Yürürken ya da otururken rahatsızlık
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ateş

Şeklinde belirti gösterebilir.

Küçük ya da henüz enfekte olmayan bir Bartholin kistiniz varsa, bunu fark etmeyebilirsiniz. Kist büyürse, vajina girişinde ya da vajinanın dış dudakları yakınında bir yumru, kitle hissedebilirsiniz. 

Bartholin apsesi genelde tek taraflı dış dudakta görülse de nadiren vajinanın her iki dudağında da görülebilir.

Bartholin Kisti Neden Oluşur?

“Bartholin Kisti Neden Oluşur?” sorusunun cevabı bartholin bezlerinin tıkanmasıdır. Bartholin bezlerinin tıkanmasına neden olan sebepler;

  • Apseye neden olabilecek enfeksiyonlar,
  • Klamidya, Gonore, Escherichia coli (koli basili olarak da bilinen bir tür bakteri) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Nadiren vajinal floranın bozulması

Şeklinde sıralanabilir.

Vajinal floranın bozulması vajinal akıntı ve kaşıntıya da neden olmaktadır.

Sıklıkla Cinsel Birliktelik Yaşamak Bartholin Kistine Neden Olur Mu?

Bartholin bezleri; cinsel ilişki esnasında birleşmenin kolay olabilmesi için kayganlığı sağlayan sıvıları üretir. Bu sıvılar bartholin bezinden kanal adı verilen küçük tüplerden geçerek vajinaya doğru ilerler. Kanallar tıkanırsa, sıvı ile dolabilir ve apse oluşumuna neden olarak genişleyebilir.

Sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak bartholin bezlerindeki sıvının artışı ile kanallarda tıkanmaya neden olabilir. Ancak tam olarak sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak  neden olur diyemeyiz. Klamidya, gonore, koli basili gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar; apsenin asıl nedenidir. 

Bartholin Kisti Oluşumunu Önleyebilir Miyim?

Bartholin kisti oluşumunu önlemenin bir yolu; diğer vajinal hastalıkları önlemenin yollarından biri olan güvenli cinsel ilişki ile mümkün olabilir. Yalnızca bartholin kisti için değil; nedenlerinden klamidya, gonore, koli basili gibi enfeksiyonları önlemenin yolu prezervatif kullanmaktır.

Bartholin Kisti Tanısı Nasıl Konulur?

Bartholin bezleri enfekte olup şişlik meydana getirene kadar fark edilmeyebilir. Bartholin kisti oluştuktan sonra pelvik muayene, servikal tarama testi ile jinekoloji uzmanınız tarafından tanı konulur. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için de smear testi gibi prosedürler uygulanabilir. Bazı durumlarda nadiren vulva kanseri tanısı biyopsi gereklidir.

Ne Zaman Jinekoloji Uzmanına Görünmeliyim?

Vajina girişinizin yakınında ya da vajina dış dudaklarında iki ya da üç günden sonra iyileşmeyen ağrılı bir yumru varsa jinekoloji uzmanınızdan randevu almalısınız.

Bartholin kisti 40 yaş üzeri kadınlarda nadiren görülmekle beraber; görüldüğü takdirde kötü huylu hücrelerin varlığının da habercisi olabilir.

Bartholin Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Bartholin kisti belirtilerinde açıkladığımız ağrı ya da hassasiyet hissi, ateş gibi semptomlarınız yoksa tedaviniz basit olabilir.

Kist ağrılıysa jinekoloji uzmanınız ilk olarak kisti günde birkaç kez 3 ya da 4 gün boyunca ılık suda bekletmek, ağrı kesici ilaç, antibiyotik gibi anlık tedaviler uygulayabilir.

Bunlar işe yaramazsa, ağrıyı ve herhangi bir enfeksiyonu tedavi etmek için çeşitli tedaviler mevcuttur. Gerekli durumlarda enfekte olmuş apse boşaltılabilir. Bu tedavilerin çoğu küçük cerrahi prosedürleri içerir.

Bartholin kisti bazen tedaviden sonra nüks edebilir.

Bartholin kisti tedavisinde;

  • Kistin enfekte olması ve  apse gelişirse, enfeksiyonu temizlemek için jinekoloji uzmanınız antibiyotik reçete edilebilir.
  • Bazı durumlarda cerrahi drenaj yöntemi olan kateter yerleştirme ya da fistülizasyon olarak bilinen balon kateter yerleştirme ile sıvıyı apse ya da kistten boşaltmak için kullanılan bir prosedür uygulanabilir.
  • Etkilenen Bartholin bezini çıkarmak için ameliyat, diğer tedaviler etkili olmadıysa ve Bartholin kistleriniz tekrar ettiyse jinekoloji uzmanınız tarafından önerilebilir.
  • Vajinanın dış dudakları derisinde bir açıklık oluşturmak için bir karbondioksit lazeri kullanılabilir, böylelikle kist boşaltılabilir.
  • İğne aspirasyonu ile bartholin apsesi boşaltılabilir.

Bartholin Kisti Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi edildikten sonra vajinada enfeksiyona daha meyilli açıklıklar bulunması nedeniyle nüks ihtimalini düşürmek için;

  • 4 haftaya kadar cinsel ilişkiden uzak durmak
  • Adet dönemlerinde tampon kullanmamak
  • 4 haftaya kadar vajina florasını bozabilecek intim ürünlerinden uzak durmak (mümkünse vajina hijyeni için intim ürünlerinden tamamen uzak durmak)
  • Genel anestezi gerektiren tedavi yöntemlerinden sonra 24 ile 48 saat boyunca tedavi edilen apse bölgesinin hijyenine jinekoloji uzmanınızın yönlendirmesi doğrultusunda dikkat etmek

Gerekmektedir.

Bartholin Kisti amacıyla randevu oluşturmak için TIKLAYINIZ.

Yaşama Randevu Alın !