&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı; hemen hemen her kadının karşılaştığı bir sorundur. Genellikle tahriş edici maddeler, enfeksiyonlar, çeşitli kimyasal ürünler ya da menopoz nedeniyle oluşan rahatsız edici ve bazen ağrıya neden olabilen durumdur. Geçmeyen vajinal akıntı tedavi gerektirmektedir.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı ve kaşıntı neden olur?” “Vajinal akıntı kaşıntıya sebep olur mu?” sorularınızın cevabını bu yazıda açıklamaya çalışacağız.

Vajinal akıntı ve kaşıntı nedenleri;

  • Vajina florasını bozabilecek temizleme ürünleri kullanmak (cilt ph’ına uygun olmayan intim yıkama jelleri ya da vajinal duş almak)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (klamidya, gardnerella, gonore, HPV virüsü enfeksiyonu, genital uçuk, bel soğukluğu gibi)
  • Mantar
  • Çeşitli cilt hastalıkları (egzama, sedef)
  • Menopoz
  • Stres
  • Vulva kanseri
  • Bakteriyel vajinoz
  • Umumi tuvalet kullanımı şeklinde sıralanabilir.

Vajinal akıntı ve kaşıntı nedenleri akıntının rengini de değiştirebilmektedir.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Ne Zaman Normaldir?

Vajinal akıntınızdan endişelenmeden önce vajinal akıntının normal kabul edildiği durumlara bir bakalım. Özellikle östrojen seviyeleri yüksek olduğunda bazı vajinal akıntı normaldir. Aşağıdaki durumlarda östrojen seviyeleri yüksektir:

  • Yumurtlamadan birkaç gün önce
  • Gebeliğin ilk 2 haftasında (çünkü maternal östrojenler doğumdan önce transfer edilir)
  • Menarştan birkaç ay önce ve hamilelik sırasında ( östrojen üretimi arttığında)
  • Östrojen içeren veya östrojen üretimini artıran ilaçların kullanımı ile (bazı doğum kontrol hapları)

Adet Öncesi Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Adet öncesi vajinal akıntı ve kaşıntı miktarı kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir. “Adete yakın akıntı artar mı?” sorumuzun cevabını da bu yazıda vereceğiz. Adet öncesi ve sonraki dönemde vajinal akıntı; renk, tutarlılık ve miktar, adet döngüsünün neresinde olduğuna bağlı olarak günden güne de değişebilir:

  • 1-5 . Günler: Döngünün başlangıcında, vücut uterus astarını döktüğü için akıntı genellikle kırmızı veya kanlıdır. Bu adet olma durumudur.
  • 6-14 . Günler: Bir süre sonra, kişi normalden daha az vajinal akıntı fark edebilir. Yumurta gelişmeye ve olgunlaşmaya başladığında, servikal mukus bulutlu ve beyaz veya sarı olur. Yapışkanlık hissedebilir.
  • 14-25 . Günler: Yumurtlamadan birkaç gün önce vajinal akıntı; yumurta akı kıvamına benzer şekilde ince ve kaygan olacaktır. Yumurtlamadan sonra akıntı tekrar bulutlu, beyaz veya sarı ve muhtemelen yapışkan hale gelir.
  • 25-28 . Günler: Vajinal akıntı hafifleyecek ve bir sonraki adet döneminden önce daha az akıntı ile karşılaşacaksınız.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi

Vajinal akıntı ve kaşıntı tedavisi nasıl olur sorusunun cevabı; vajinal akıntının türüne göre değişmektedir. Vajinal akıntı renklerini açıkladığımız kısımda “Hangi durumlarda vajinal akıntı ve kaşıntı tedavi gerektirir?” sorunuzu cevaplamış olacağız.

Açık Renkte Akıntı Neden Olur?

Vajinada sümüksü akıntı neden olur sorusunun cevabı ile açık renkte akıntı neden olur sorusunun cevabı aynıdır. Açık renkte vajinal akıntı oldukça normaldir. Çoğu sıradan vajinal akıntı açık veya beyazımsıdır. Kaygan veya yumurta akı kıvamında olabilir.

Bir kişinin yumurtlamadan hemen önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik sırasında daha net, kaygan akıntı yaşaması muhtemeldir. Hormonal dengesizlikler de açık renkte akıntıya neden olabilir.

Beyaz Akıntı Neden Olur?

Beyaz akıntı neden olur sorusunun cevabı genellikle adet dönemi öncesi ile ilgilidir. Beyaz (süt kıvamında) akıntı normal kabul edilmektedir. Ancak beyaz akıntıya eşlik eden kaşıntı ve kötü koku mevcutsa vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurulmalıdır. Kokulu, kesik kesik ve kaşıntıyla birlikte görülen vajinal akıntı; mantar ve maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.

Sarı Akıntı Neden Olur?

Sarı akıntıya eşlik eden kötü koku varsa bu durum bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Çok açık renkteki sarı akıntı beslenme düzeni değişikliklerinde de görülebilmektedir. Ancak sarı ya da yeşil akıntı görülüyor; kötü koku eşlik ediyorsa genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyonlar olabilir ve muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Pembe Akıntı Neden Olur?

Pembe akıntı neden olur sorusunun cevabını da adet öncesi dönem ya da erken gebelik belirtisi olarak verebiliriz. Pembe akıntı kimi durumlarda gebelik öncesinde “yerleşme kanaması” olarak ortaya çıkabilir. Pembe akıntı aynı zamanda cinsel ilişki esnasında vajina içinde tahriş, yırtılma gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.

Gri Akıntı Neden Olur?

Gri akıntı sağlıklı olmamakla birlikte bakteriyel vajinoz enfeksiyonunun belirtisidir. Gri akıntıya eşlik eden tahriş, kötü koku, vajinal kaşıntı varsa zaman kaybetmeden enfeksiyon tedavisi için jinekoloğa başvurulmalıdır.

Et Suyu Renginde Akıntı

Et suyu renginde akıntı kimi zaman kahverengi akıntı olarak da karşımıza çıkabilir. Kahverengi akıntı adet öncesi ve adet bitiminden sonraki dönemde normal kabul edilebilir. Et suyu renginde akıntının normal kabul edilmediği durumlar iki adet dönemi arasıdır.

Et suyu renginde akıntı; jinekolojik kanserler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonların habercisi olabilir. Muhakkak tedavi edilmelidir. Et suyu renginde akıntı görülen hastalarda genellikle pelvik muayene, pap smear testi ve çeşitli muayeneler yapılmalıdır.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı kimi durumlarda kaşıntıya neden olmaktadır. Vajinal akıntıya eşlik eden kaşıntı ve kötü koku görülürse vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurmalısınız.

1 haftadan uzun süren vajinal akıntı ve kaşıntı şikayetiniz enfeksiyon belirtisi olabilir. Aynı zamanda sürekli olan vajinal akıntı; vajina için hijyenik bir ortam oluşturmayacağı için bu sebeple de kaşıntıya neden olabilmektedir.

Bakirelerde Beyaz Akıntı Neden Olur?

Bakirelerde beyaz akıntı nedenlerinin arasında vajinal floranın bozulması ve mantar enfeksiyonu görülür. Mantar enfeksiyonu bilinenin aksine yalnızca cinsel yolla bulaşmamaktadır. Umumi tuvalet kullanımı, ortak eşya kullanımı, havuz gibi nedenlerle de bakirelerde beyaz akıntı ve mantar enfeksiyonu görülebilir.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Her Gün Olur Mu?

Vajinal akıntı ve kaşıntı her gün olabilir. Beyaz ya da şeffaf renkte vajinal akıntı varsa ve kötü koku, kaşıntı gibi semptomlara neden olmuyorsa her gün vajinal akıntı yaşamanız normaldir.

Gün içerisindeki hareket düzeyiniz, spor sonrası, stres, beslenme alışkanlıklarınız, anlık tahrik olma gibi durumlar nedeniyle her gün vajinal akıntı yaşayabilirsiniz.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı belirtisi gösteriyorsanız hiç zaman kaybetmeden Jinekolojik Onkoloji uzmanına başvurunuz.

Doç. Dr. Derman Başaran Randevu için TIKLAYINIZ.

Yaşama Randevu Alın !