&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

HPV Virüs Enfeksiyonu

HPV virüsü enfeksiyonu, genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. Ciltten tene temas yoluyla bulaşabilir, genellikle cinsel temasla bulaşsa da doğrudan cilt temasıyla da bulaşabileceği gösterilmiştir.

HPV Virüs Enfeksiyonu Nedir?

İnsan papilloma virüsü; HPV olarak da bilinen HPV, genital, anal, oral ve vücudun bazı bölgelerinde siğil (kondilom) ve rahim ağzı kanserine neden olabilen cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Enfekte kişilerin çoğunda herhangi bir semptom veya şikayet yoktur ve virüs vücuttan bir veya iki yıl içinde temizlenir. Bulaşıcı olan kadınların %10-20'sinde virüs vücuttan temizlenememekte ve şikayetlere neden olmaktadır.

İnsan papilloma virüsünün 100'den fazla çeşidi vardır. Bunlardan tip 6 ve 11, genital siğillere ve kondilomlara neden olur. Tip 31, 33, 45 ve 58 başta olmak üzere Tip 16 ve 18 gibi diğer tiplerin de rahim ağzı kanserinde rol oynadığı kanıtlanmıştır.

Nasıl bulunur?

Yetişkinler nasıl bulaştığını bilmeli ve buna göre gerekli önlemler alınmalıdır. Bilimsel olarak virüsün bulaşma nedenleri;

  • Virüsü olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yaparak virüsü kapabilirsiniz. En sık vajinal veya anal seks sırasında yayılır. Enfekte bir kişinin hiçbir belirti veya semptomu olmasa bile geçebilir.
  • Dünya Sağlık Örgütü, insan papilloma enfeksiyonunun çok yaygın olduğunu çünkü penetran temas olmadan yayılabileceğini ilan etti. Bu, basitçe ciltten cilde temas yoluyla bulaşabileceği anlamına gelir.
  • Virüs ile cinsel olarak aktif olmadan enfekte olabilirsiniz - bu virüs ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, cinsel ilişkiye girmeden İnsan papilloma virüsü ile enfekte olmak mümkündür. El ele tutuşmak gibi enfekte ciltle uzun süreli temas virüsü bulaştırabilir.

Virüs vakalarının çoğu, bağışıklık sistemi savaşarak ve virüsü vücuttan temizledikçe 1 ila 2 yıl içinde iyileşir. Bundan sonra virüs kaybolur ve başkalarına bulaşamaz. Aşırı durumlarda, bulaşan virüs vücutta yıllarca hatta on yıllarca uykuda kalabilir.

HPV İletim Seçenekleri

HPV bulaşma seçenekleri, bulaşma biçimlerine göre sınıflandırılır. Buna göre;

Dış Yüzeyden Kirlenme

Enfeksiyon, giysi veya çevresel yüzeyler gibi cansız nesnelerde tespit edilebilir. Ancak bulaşmanın bu şekilde gerçekleştiği bilinmemektedir.

Otomatik Aşılama Kontaminasyonu

Yardımcı bulaşma, otoinokülasyon veya cinsel ilişkiden kısa bir süre sonra cansız nesnelerden bulaşma, eşlik eden (eşzamanlı) genital ve anal enfeksiyonları açıklayabilir.

Eş yardımlı bulaşma, otoinokülasyon veya cinsel ilişkiden kısa bir süre sonra cansız nesnelerden bulaşma, eşlik eden (eş zamanlı) genital ve anal enfeksiyonları açıklayabilir.
Dikey Kirlenme

Hpv'nin anneden fetusa dikey bulaşmasının meydana geldiği bilinmektedir. Gerçekten de, genital siğilleri olan kadınlarda doğan yenidoğanların% 80'ine kadar nazofarengeal aspiratlarında veya oral mukozasında saptanabilir virüs DNA'sı vardır ve bu aylar veya yıllar boyunca devam edebilir.

Cinsel İlişki Olmadan HPV Bulaşması Mümkün mü?

HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir. Prezervatifler, doğru kullanıldığında bulaşma riskini azaltır. Bu koruma yüzde yüz değil, ama bir etkisi var. Bu viruspenis deri var olmasıdır.

HPV Virüsü Ne Kadar Süre Görünür?

HPV virüsü ile enfekte olduktan sonra 2 hafta ile 2 yıl arasında semptomlar gösterir. Bazı durumlarda, virüs bu süre zarfında herhangi bir semptom göstermeden vücuttan atılır. Bazı durumlarda, bu dönemde anal, oral, vajinal siğiller ve virüs semptomları ortaya çıkabilir.

Hpv'yi Kim Alır?

Cinsel olarak aktif olan herkes, yalnızca bir kişiyle seks yapmış olsanız bile HPV alabilir. Enfekte bir kişiyle seks yaptıktan yıllar sonra hala semptomlar geliştirebilirsiniz. Ancak HPV riski yüksek olan insanlar ve koşullar da vardır. HPV için risk altındaki koşullar;

Eşlilik
korunmasız cinsel ilişki
Erken cinsel ilişki
Sigara tüketimi
düşük bağışıklık
kronik hastalıklar
Kadınlar için rutin jinekolojik muayenelerin yapılmaması olarak açıklanabilir.

HPV Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

"Virüs belirtileri nasıl gösteriyor?" "Belirtiler nelerdir?" Sorularınızı cevaplayacağız. Düşük riskli tipler nadiren kansere dönüşür, ancak genital organların ve anüsün etrafındaki genital siğiller gibi semptomlara neden olabilir. Ancak, bu belirtiler her zaman görünmez. Örneğin, anüs, vajina veya servikste ortaya çıkabilirler. Yüksek risk herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle HPV virüsü belirtileri her zaman kolay takip edilemeyebilir.

Genital Siğil nedir?

Condyloma acuminata, insan papilloma virüsünün neden olduğu anogenital siğilleri ifade eder. Anogenital siğillere neden olan en yaygın virüs türleri 6 ve 11'dir. Öncelikle cinsel temas yoluyla yayılan çift iplikli bir DNA virüsüdür. Kondilomlar veya genital siğiller, yüzeyden yükselen ciltte pembe-kahverengi karnabahar şeklindeki oluşumlardır. Genellikle tip 6 ve tip 11 köken alırlar. Her iki cinsiyette de görülebilmesine rağmen, kadınlar daha sık etkilenir. Genital siğiller genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz, ancak sürtünme ile kanama yapabilir ve kozmetik olarak rahatsız olabilirler.

Siğillerin tedavisinde benzer başarı oranına sahip birçok tıbbi ve cerrahi yöntem vardır. Siğillerin lokalizasyonuna ve hastanın özelliklerine göre istenilen tedavi seçilebilir.

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?

Genital siğillerin nasıl bulaştığı sorusunun cevabı ; Virüsü taşıyan bir başkasının cinsel organıyla cinsel organınıza dokunarak elde edersiniz. Virüs ciltte mevcut olabilir, ancak gerçek siğiller görülemez. Prezervatif kullansanız bile siğiller alabilirsiniz, çünkükondom tüm genital cildi kapsamaz. Kondiloma bölgesi ile doğrudan temas, genital siğil bulaşma riskini artıracaktır.

Genital Siğillerin Belirtileri nelerdir?

Kadınlarda, genital siğiller vajina veya anüs içinde ve çevresinde veya servikste görülür. Çok küçük olabilirler veya büyük kümeler halinde görünebilirler. Karnabaharı andıran yapılar olarak tanımlanabilirler. Kırmızımsı renkli veya beyaz olabilirler. Bazen genital siğilleriniz olabilir ancak herhangi bir belirti göstermezsiniz.

HPV Tipleri nelerdir?

Bu yazıda HPV tipleri nelerdir ve hangi tiplerin hangi hastalıklara neden olduğu sorusuna cevap vereceğiz. Tanımlanan 200'den fazla insan papilloma virüsü suşu vardır. Yüksek riskli insan papilloma virüsü suşları, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık% 70'ine neden olan 16 ve 18'i içerir. Diğer yüksek riskli insan papillomavirüsleri 31, 33, 45, 52, 58 ve birkaçını içerir. 6 Ve 11 gibi düşük riskli virüs suşları, nadiren kansere dönüşen genital siğillerin yaklaşık% 90'ına neden olur.

6 ve 11 düşük riskli tiplerdir. Genital siğillerin yaklaşık yüzde 90'ı ile bağlantılıdırlar. Tip 11 ayrıca servikste değişikliklere neden olabilir. Genital siğiller, cinsel organlarınızda karnabahar şeklindeki yumrulara benziyor.

Genellikle cinsel partnerin maruz kalmasından birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkarlar. Aşı yaptırmak HPV 6'nın önlenmesine yardımcı olabilir. Aşı ayrıca tip 11'e karşı koruma sağlar. Gardasil, klinik çalışmalarda tip 6 ve 11'e karşı korunmada yüzde 89 ila 99 iyileşme göstermiştir.etkinlik gösterildi.

Aşıların cinsel olarak aktif hale gelmeden önce alınması önerilir, çünkü aşı bir kişinin maruz kaldığı bir suşa karşı koruma sağlayamaz. 6 veya 11 tanı alırsanız, doktorunuz imiquimod veya podofilox (Kondiloks) gibi ilaçlar reçete edebilir. Bunlar genital siğil dokusunu tahrip eden topikal ilaçlardır. Bu ilaçları doğrudan genital siğillerinize uygulayabilirsiniz.

Hangi Tip Kansere Neden Olur?

En çok kansere neden olan 14 tip şunları içerir 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68. Kanser birlikte invaziv rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık% 70'ini oluşturur. Bununla birlikte, Tip 16 veya 18olan tüm enfeksiyonlar kansere dönüşmez.

Ne Tür Genital Siğillere Neden Olur?

Ağız ve boğazda siğiller görülebilir. İki tip HPV, tip 6 ve 11, bu siğillerin yüzde 90'ına neden olur. Cinsel olarak aktif kişilerin sadece yüzde 1'inde, diğer cinsel organlara ve cinsel partnerlere yayılmasını önlemek için tedavi gerektiren belirgin genital siğiller vardır.

Hangi Tipler Kendi Kendini Kovuyor?

Çoğu durumda, vücudunuz virüse karşı antikor üretebilir ve virüsü bir ila iki yıl içinde temizleyebilir. Çoğu HPV tipi tedavi olmadan kalıcı olarak gider. Bu nedenle, sahip olduğunuzu bilmeden önce virüsü tamamen kapatmak ve temizlemek alışılmadık bir durum değildir.

Her Tip Semptom Gösteriyor Mu?

Hastaların çoğunda, insan papilloma virüsü herhangi bir semptom göstermez ve vücutta herhangi bir değişiklik olmadan birkaç yıl içinde temizlenebilir.

HPV Nasıl Teşhis Edilir?

Bir kişinin enfekte olup olmadığını öğrenmek için HPV tanısı için bir test yoktur. Ayrıca, virüsü ağızda veya boğazda bulmak için onaylanmış bir test yoktur. Rahim ağzı kanserlerini taramak için kullanılabilir. Bu testler sadece 30 yaş ve üstü kadınlarda tarama için önerilir. 30 Yaşın altındaki erkekleri, ergenleri veya kadınları taramak için testler önerilmez

Çoğu insan enfekte olduklarını bilmez ve bu nedenle hiçbir zaman semptom veya sağlık sorunu geliştirmez. Bazı insanlar genital siğil belirtileri gösterdiklerinde enfekte olduklarını öğrenirler. Kadınlar anormal bir Pap testi sonucu aldıklarında (rahim ağzı kanseri taraması sırasında) sahip olduklarını öğrenebilirler. Diğerleri kanser gibi daha ciddi problemler geliştirdiklerinde öğrenebilirler.

Genç Kızlarda Tanı

Doktorları bir sorun olduğunu düşünmedikçe genç kızların Pap smear yaptırmasına gerek yoktur. Bir kız 21 yaşına geldiğinde, sağlığını izlemenin bir yolu olarak düzenli Pap smear almaya başlamalıdır. Normal Pap smear sonuçları olan 20'li yaşlarındaki kadınlar her 3 yılda bir test yaptırmalıdır.

Yaşama Randevu Alın !