Kanser temelde doku veya organlar üzerindeki hücrelerin düzensiz olarak çoğalması sonucu oluşan kötü huylu urlardır. Farklı birçok kanser çeşidi bulunur. Vulva kanseri ise bunlardan yalnızca bir tanesidir. Vulva olarak adlandırılan kısım klitoris , üretra ve vajinanın dış bölümünü sarmakta olan cilt tabakası olarak bilinir. Yani kısaca kadınlarda bulunan diş genital bölgedir. Bu kısım oldukça hassastır. Bu bölgede görülen kanser türevleri ise vulva kanseri olarak adlandırılmaktadır. Vulva kanseri kadınlarda görülen kanser tiplerinden biridir. Bu kanser türü her yaşta görülmektedir. Fakat yaygın olarak menopoz sonrası dönemlerde sık karşılaşır.
İçindekiler
Kadınlarda görülmekte olan kanser türlerinden birisi olarak göze çarpıyor. Bu kanser türü genel olarak yaş ilerledikçe karşılaşılsa da her yaşta kadınlarda gözlemlenebilir. Bu kanser türevi, vulva adı verilen dış genital kısımda beliren kötü huylu hücrelerin anormal şekilde çoğalması sonucu oluşur. Vulva kanserinde en çok etkilenen yer vajina dudakları olarak görülür. Fakat kanserden etkilenen yerler değişkenlik gösterebilir. Vulva Kanseri birden fazla bölgede gözlemlenebilir.
Bu kanser türü kadınlarda ortaya çıkan bir kanser türevidir. Yapılan araştırmalara göre kanserin ortaya çıkma nedeni kesin olarak bilinir. Fakat vulva kanserine yakalanma riskini arttıran bazı faktörler bulunur. Bunlar;
Kadınlarda görülen vulva kanserinin belli başlı bazı belirtileri bulunur. Bu kanser türü dış genital kanser olarak da adlandırılır. Belirtiler kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Vulva Kanserinde en çok rastlanan belirtiler;
Bu belirtileri yaşayan kişiler mutlaka uzman hekime başvurmalı ve detaylı tetkikleri yaptırması gerekir. Ayrıca bu belirtiler başka bir hastalığın göstergesi de olabilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden uzman hekimlere başvurmak tanı ve tedavi için oldukça önemlidir.
Kadınlarda özellikle ileri yaşlarda görülen vulva kanseri başta bazı belirtiler verdiği gözlemlenebilir. Vulvada ağrı, geçmeyen kaşıntı, adet dönemi aralarında meydana gelen kanamalar, dış genital bölgede şişlikler ve yumru benzeri oluşumlar sonucu kişiler uzman hekimlere başvurur. Belirtilerin yoğun olması sonucu kişilerde oluşan bir enfeksiyon söz konusu değilse vulva kanserinden şüphelenilir. Doktor bu gibi durumlarda kişilerden bir kaç tetkik ister. Tetkikler sonucu kişilerin vulva kanseri olup olmadığı anlaşılır. Bu kanser türünün kadınlarda her yaşta görüldüğü gözlemlenmiştir. Fakat bu belirtiler ileri yaşlara sahip kadınlarda daha çok kanser göstergesi olabilme ihtimal vardır. Bu sebeple kesinlikle belirtilerin göz ardı edilmemesi gerekir.
Kadınlarda görülen vulva kanseri bazı belirtiler verdiği gözlemlenmiştir. Vulva adı verilen dış genital bölgede geçmeyen kaşıntılar, ağrılar, bölgede görülen yumru benzeri şişlikler, idrarda yanma gibi belirtiler kanser belirtisi olabilir. Kesin teşhis için mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Bu gibi belirtilere bakan bölüm ise Kadın hastalıkları ve doğum bölümüdür. Kadın hastalıkları ve doğum hekimine detaylı bir şekilde şikayetlerin anlatılması gerekir. Hekim hastanın şikayetleri doğrultusunda kanser şüphesi var ise bir takım tetkiklere başvuracaktır.
Tüm bunlardan önce ise hekim kişiyi muayene ederek vulvada meydana gelen anormallikleri inceleyecektir. Bu inceleme sırasında vulvadaki anormallikler büyüteç kullanarak gözlemlenir. Daha sonra ise kişilerden test için biyopsi örneği alınır. Kesin tanı konması adına biyopsi işlemi çok önemlidir. Biyopsi sorunlu bölgeden doku alınmasıyla gerçekleşir. Biyopsi sonucuna göre ise kanserli hücre varlığında kanser tanısı konar. Kanser gibi rahatsızlıkların erken tanısı her zaman önem arz eder. Var olan kanser türevinin başka yerlere dağılmaması ve erken teşhis edilmesi kişilerin tedavilerinde kolaylık sağlar.
Bu kanser türü kadınlarda görülen genital bölge kanserlerinden biridir. Kanser tanısı konan hastaların sonrasında var olan kanser evreleri teşhis edilir. Kanser derecesine göre ise tedavi başlanır. Vulva kanseri dört evreden oluşur.
Evreler kanser tedavisinde oldukça önemlidir. Erken teşhis sayesinde kanserli hücrelerin diğer bölgelere yayılması engellenir ve tedavi daha kesin sonuçlar verir.
Vulva kanserinin tedavisi sırasında en çok cerrahi yöntemler uygulanır. Bu cerrahi yöntemler aşağıdaki gibidir;
Bu kanser türü kadınlarda görülen dış genital organ kanseridir. Kanser tedavisi için teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhiste kişiler kolay bir şekilde Kanseri atlatabilir. Vulva kanserinde tedaviler genellikle cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilir. Ankara vulva kanseri ameliyatında başarılı sonuçlar alınır. Bölgede yer alan çok iyi cerrahlar bulunur. Kanserin tedavisinde ameliyatın uzman eller tarafından yapılması oldukça önemlidir. Deneyimli doktorlar tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonrası kişiler bu rahatsızlıktan tamamen kurtulabilir.
Vulva kadınların dış genital bölgesini saran dokulardır. Bu bölgede oluşan kötü huylu urlar ise vulva kanseri olarak adlandırılmaktadır. Tedavisinde birçok yönteme başvurulur.
Vulva Kanseri isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.
Sıkça Sorulan Sorular
Vulva kanserinde ölüm riski erken tanı ve tedavi ile çok az görülmektedir. Kişilerin tedavi sonrası hayatta kalma oranları oldukça yüksektir.
Tedavisi olan bir kanser türevidir. Tedavi başarı ile gerçekleştiğinde kişilerin 5 yıllık hayatta kalması süresi yüzde seksenlerin üzerindedir.
Kadınlarda görülen vulva kanserinde diğer jinekolojik kanserlere oranla ölüm oranı daha azdır. Fakat erken teşhis ve tedavinin rolü oldukça büyüktür.
Kadınlarda görülmekte olan bir kanser çeşididir. Genellikle ileri yaşlardaki kadınlarda görülüyor olsa da her yaşta kadın bireylerde görülebilmektedir.
Bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat HPV gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklar vulva Kanserinde tetikleyici faktörler arasında yer alır.