Ürojinekoloji ve pelvik taban cerrahisi , pelvik taban bozuklukları olan kadınları teşhis ve tedavi eden jinekoloji birimidir. Üroloji branşlarına ait olan pelvik taban organlarının, idrar kaçırma, vajinal şekil bozukluğu ya da fonksiyonlarının kaybolması, mesane şikayetleri gibi konuların tedavisiyle ilgilenir.
İdrar kaçırma, aşırı aktif mesane sendromları, pelvik organ sarkması, işeme ve dışkılama bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, gaz ve dışkı kaçırma, fistüller ve vajinanın doğuştan yokluğu gibi karmaşık pelvik taban bozuklukları olan kadınlar için günümüzde güncel tanı ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bir ürojinekolog tarafından tedavi edilen yaygın sorunlardan bazıları idrar kaçırma veya sızıntı, pelvik organ prolapsusu (vajina düşmesi, uterus, sistosel, rektosel) ve aşırı aktif mesanedir.
Pelvik taban cerrahisinin tedavi ettiği hastalıklar genellikle kadınlar için oldukça utanılası, tabu olarak görülen, tedavi ya da kontrolün ertelendiği hastalıklardır. Doğumdan sonra deformasyon, yaş ve hormonlara bağlı pelvik taban hastalıkları ortaya çıkabilir.
Pelvik taban bozuklukları rahatsız edicidir ve bir kadının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Üriner inkontinans veya uterus prolapsusu gibi bir pelvik taban bozukluğu yaşayan hastalar, hastalık ilerlemeden ürojinekoloji ve pelvik taban cerrahisi uzman hekimine başvurmalıdır.
Pelvik organ sarkması , bir kadının pelvik bölgesindeki bir veya daha fazla organı vajina duvarlarına doğru itmek için normal konumundan düştüğünde (sarktığında) meydana gelir. Sarkma, pelvik organların aşağı doğru basıncının destekleyici kasların ve bağların gücünden daha büyük olması nedeniyle oluşur. Pelvik organ sarkması ile birçok kadın vajinada dolgunluk hisseder ve sarkma arttıkça doku vajinadan dışarı taşabilir.
Üriner ve fekal inkontinans ve pelvik taban bozukluklarına , pelvik taban kaslarına, sinirlere veya destekleyici dokulara zarar veren hasarlar, doğum ve genetik dahil olmak üzere birçok şey neden olabilir. Sigara ve obezite de üriner inkontinansa katkıda bulunabilir. Pelvik taban bozukluklarına yaşlanma, tekrarlanan ağır kaldırma, kronik hastalıklar, genetik veya geçirilen ameliyatlar neden olabilir.
Pelvik taban bozukluğunun kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Bazı pelvik organ prolapsusu vakalarında, bir ürojinekolog, semptomların kadın için çok rahatsız edici olmaması koşuluyla, hiçbir şey yapmamayı önerebilir ve durumu zamanla gözlemleyebilir.
Soruna bağlı olarak, tedavi edilmezse inkontinans veya pelvik taban bozukluğunun kötüleşmesi de olasıdır. Sonuç olarak, erken dönemde daha basit bir tedaviye yanıt vermiş olabilecek bir sorun, daha sonra daha karmaşık bir tedavi gerektirebilir.
Tanı, tedavi ve takibi yapılan başlıca rahatsızlıklar şöyle sıralanmaktadır.
İçindekiler
Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma)
Üriner inkontinans ya da istemsiz idrar kaçırma çok sayıda kadını etkileyen ve sosyal yaşamı zorlaştıran bir olgudur. Genellikle yaşlı kadınlarda görülmekle beraber idrar kaçırma yaşlanma sürecinin doğal bir parçası değildir ve çoğunlukla etkin tedavisi mevcuttur.
Temel olarak iki tip idrar kaçırma çeşidi vardır:
Stress İnkontinans
Bu idrar kaçırma tipinde kişi karın içi basıncın arttığı öksürmek, gülmek, ıkınmak ve hatta bazen yürümek gibi durumlarda idrar kaçırır. Buradaki sorun idrar kesesinin etrafındaki dokuların zamanla güçsüzleşmesidir. Bu idrar kaçırma tipinde cerrahi tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.
Urge İnkontinans
Bu tipteki idrar kaçırmada ise hastalar ani gelen bir idrara gitme hissi ile gelen bir idrar kaçırma tarif ederler. Bu idrar kaçırma tipinde ise ilaç tedavisi faydalı olabilmektedir.
Pelvik Relaksasyon (Rahim Sarkması)
Pelvik Relaksasyon (Rahim Sarkması)
İlerleyen yaş, geçirilmiş cerrahiler, vajinal doğum gibi nedenler ile rahim ve çevresindeki bağ dokusunda bir gevşeme ve güçsüzlük meydana gelebilir. Bu durumda rahim ve diğer kadınlık organları hazneden aşağıya doğru kayarak yer değiştirirler. Hastalar ekseriyetle baskı veya dolgunluk hissi ile hekime başvururlar.
Vajinal Fistüller
Vajinal fistüller, vajina ile diğer organlar arasında olan ve normalde olmaması gereken bağlantılardır. Vajina ile barsak, idrar kesesi ve daha başka organlar arası da gerçekleşebilir. Çoğunlukla yapılan ameliyatlara, radyasyon tedavisine veya travmaya bağlı olarak olan bu durumların tedavisi cerrahidir.
Vezikovajinal Fistül veya Mesane Fistülü
İdrar kesesi ile vajina arasındaki fistülü tanımlar. Vajinadan kesintisiz olarak idrar gelmesi ile kendini gösterir.
Rektovajinal fistül veya Bağırsak Fistülü
Bağırsaklardan vajinaya fistül geliştiğini gösterir ve vajinadan dışkı ve/veya gaz gelmesi hastaların ana şikayetidir.
Ürojinekoloji ve Pelvik Taban Cerrahisi Tedavi
Pelvik Tıp ve Rekonstrüktif Cerrahi - Tedavi Edilen Koşullar
- Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ dokusu bozuklukları ile ilgili durumlar
- Fekal inkontinans (bağırsak hareketlerini kontrol edememe)
- Fekal/rektal fistül (ciltte anüsün yakınında anormal açıklık)
- Cinsiyet disforisi
- Karışık idrar kaçırma (dürtü ve stres idrar kaçırma kombinasyonu)
- Nörojenik mesane (üriner sistemin bozulmuş sinirleri)
- Nörojenik bağırsak (gastrointestinal sistemin bozulmuş sinirleri)
- Noktüri (gece idrar yapmak için uyanma)
- Pelvik taban disfonksiyonu (pelvik taban zayıflığına bağlı bozukluklar)
- Pelvik ağ komplikasyonları/erozyonları
- Pelvik organ sarkması (sistosel, rektosel, rahim sarkması, vajina sarkması)
- Önceki pelvik taban cerrahisi ve meş komplikasyonları
- İdrar/mesane fistülü (mesane/üreter ve vajina arasındaki anormal bağlantı)
- İdrarını tutamamak
- Stres inkontinansı (öksürme gibi aktivite ile idrar kaçırma)
- Acil inkontinans (aşırı aktif mesane)
- Vajinal atrofi/kuruluk
Minimal İnvaziv Jinekolojik Cerrahi - Tedavi Edilen Durumlar
- Adenomyozis (yer değiştirmiş endometriyal doku)
- Endometriozis (Bu konuyla ilgili yazımı https://drdermanbasaran.com/endometriozis/ linkinden inceleyebilirsiniz)
- Kısırlık (doğurganlık uzmanlarımızla koordineli olarak)
- Yumurtalık kistleri (endometrioma ve dermoid kistler gibi)
- Ağrılı veya ağır dönemler
- Rahim anomalileri
- Rahim miyomları (rahmin kanserli olmayan büyümeleri)
Kronik Pelvik Ağrı – Tedavi Edilen Durumlar
- Disparoni (cinsel ağrı)
- Endometriozis
- Yüksek tonlu pelvik taban kas disfonksiyonu (kronik kas gerginliği)
- Miyofasyal pelvik ağrı sendromu (lokalize kronik ağrı)
- Ağrılı dönemler
- Pelvik taban gerilimi miyaljisi (kas ağrısı veya ağrısı)
- Pudendal nevralji (kronik sinir ağrısı)
- Vulvodini (vajina ağzı çevresinde ağrı)
Ürojinekoloji ve pelvik taban cerrahisi isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.