&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi nedir kolposkopi hangi durumlar için uygulanmalıdır Kolposkopi Ankara işlemi hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edin. Kolposkopi işlemi, rahmin alt kısmı olan servikse bakmak için kullanılan basit bir prosedür olarak tanımlanır. Servikal taramalarda servikste anormal hücreler bulunması, HPV DNA testinde yüksek riskli tip 16, tip 18, tip 31, tip 33, tip 35 veya 52 gibi HPV tiplerinin saptanması ya da bazı klinik şikayetlerin değerlendirilmesi için yapılmaktadır. Peki, kolposkopi nedir?

Servikste bulunan anormal hücreler; kendiliğinden yok olabilse de tanı ve akabinde tedavi uygulanmadığı takdirde rahim kanseri ya da rahim ağzı (serviks) kanserinin öncüsü olabilmektedir. Bu prosedür, rahim ağzında bulunan hücrelerin anormal olup olmadığını doğrulayabilir ve tanı için gerekli bir yöntemdir. Mevcut anormal hücreleri çıkarmak için tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını da belirleyebilir.

Rahim ağzı, vajina ve vulvayı; hastalık belirtileri ya da anormal hücreler açısından yakından incelemek için yapılan bir prosedür olan işlem sırasında; jinekoloji uzmanınız kolposkop adı verilen özel bir alet kullanmaktadır. Her kadının rutin olarak yaptırması gereken Pap Smear testi sonucunuz anormal çıkar ise jinekoloji uzmanınız bu prosedürü önerebilir. Bu prosedür esnasında olağandışı anormal bir hücre alanı bulunursa, laboratuvar testi (biyopsi) için bir doku örneği alınabilir.

Hangi Durumlarda Kolposkopi Gereklidir?

Pap smear testi ya da pelvik muayenede anormallikler ortaya çıkarsa jinekoloji uzmanınız kolposkopi önerebilmektedir.

Pap smear testi sonucunuz bazı anormal hücreleri gösterdiyse ya da HPV için DNA ve tip testleri sonucunuz pozitif geldiyse, kolposkopi olası sorunların doğrulanmasına ve teşhis edilmesine yardımcı olabilir. HPV; rahim, rahim ağzı ve vulva kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türleri için riskinizi artırabilecek bir virüstür.  Kolposkopi şu durumların teşhis edilmesi için kullanılabilir:

  • HPV tiplerine (6,11) bağlı kondilom oluşması (genital siğil) ( HPV Virüs Enfeksiyonu ile ilgili yazımı https://drdermanbasaran.com/hpv-virusu-enfeksiyonu/ linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
  • Rahim ağzında oluşan yara ve iltihap (servisit)
  • Rahim ağzı dokusunda kanser öncesi değişiklikler
  • CIN’ların tanısı ve teşhisi için
  • HSIL ve LSIL tedavisi için
  • Vajinada girişinde kanser öncesi değişiklikler
  • VaIN teşhis ve tedavisi için
  • Vulvada kanser öncesi meydana gelen değişiklikler
  • VIN teşhisi ve tedavisi için
  • LEEP ve Konizasyon sırasında cerrahi sınırları belirlemek için

Kolposkopi Riskleri Nelerdir?

Kolposkopi; genel olarak çok az risk taşıyan güvenli bir prosedürdür. Bu prosedürden sonra birkaç gün kanama ya da yoğun akıntı görülmesi, ağrı hissedilmesi normal kabul edilir. Nadiren de olsa kolposkopi esnasında alınan biyopsilerden kaynaklanan komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Kolposkopi riskleri;

  • Ağır kanama yaşanması
  • Enfeksiyon oluşması
  • Pelvik ağrı durumları

Komplikasyonların yanı sıra görülebilecek belirti ve semptomlar;

  • Adet döneminiz boyunca ya da adet döneminiz dışında normal döngüden farklı olarak daha ağır, yoğun kanama yaşanması
  • Titreme
  • Ateş
  • Şiddetli karın ağrısı (pelvik ya da kasıkta görülen ağrı durumları da dahil)dır.

Bu prosedürden sonra belirtilen semptomlar görülmesi dahilinde vakit kaybetmeden jinekoloji uzmanınıza başvurmalısınız.

Kolposkopiden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kolposkopiden 24 ile 48 saat önce vajinal ilaçlar, kremler, tozlar ya da köpükler kullanmayı bırakmanız önerilmektedir. Yine kolposkopi öncesinde cinsel birliktelik yaşamaktan kaçınmalısınız. Tampon kullanmayı ya da vajinanıza başka ürünler yerleştirmeyi de bırakmanız gerekmektedir. 

Adet döneminizin olduğu hafta boyunca bu işlem planlanmamalıdır. Bu işlemden önce hamile olup olmadığınızı öğrenmeli ya da hamile olma ihtimalinizi jinekoloğunuz ile birlikte değerlendirmelisiniz. İşlemi yaptırmanız durumunda muayeneden önce reçetesiz bir ağrı kesici almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sormanız gerekmektedir. Kullanılan rutin ilaçlar da jinekoloğa bildirilmelidir.

Kolposkopi Nasıl Gerçekleştirilir?

Kolposkopi jinekolog tarafından yapılır ve prosedür genellikle 10 ile 20 dakika sürer. Pelvik muayene ya da Pap smear testi esnasında olduğu gibi, ayaklarınız destekte (çatal) olacak şekilde bir masaya sırt üstü yatmanız istenir.

Jinekoloğunuz vajinanıza metal bir spekulum yerleştirir. Spekulum, serviksinizin net bir şekilde görülebilmesi için vajinanızın duvarlarını açık tutmaktadır.

Jinekoloğunuz, kolposkop adı verilen işlem aletini vulvanızdan birkaç santim uzağa yerleştirecektir. Ardından vajinanıza parlak bir ışık tutarak kolposkopun merceğinden bakacaktır.

Rahim ağzı ve vajina, mukusu temizlemek için pamukla silinir. Jinekoloğunuz, bölgeye sirke solüsyonu ya da başka bir solüsyon türü uygulayabilir. Bu solüsyon yanma ya da karıncalanma hissine neden olabilir. Kullanılan çözelti, şüpheli ve anormal hücrelerin alanını görmeye yardımcı olmaktadır.

Jinekoloğunuz şüpheli bir alan görülmesi durumunda, laboratuvar testi için küçük bir doku örneği alacaktır. Bu işleme biyopsi adı verilir. Birden fazla anormal hücre, kondilom vb. görülmesi durumunda biyopsi alınacak dokunun büyüklüğü de değişebilir.

  • Servikal biyopsi: Servikal biyopsi hafif rahatsızlıklara neden olur ancak genellikle ağrılı değildir. İşlem esnasında biraz baskı ya da kramp hissedebilirsiniz.
  • Vajinal biyopsi: Vajina ya da vulvanın alt kısmından alınacak biyopsisi ağrıya neden olabilir. Bu nedenle işlem esnasında jinekoloğunuz bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulayabilir.

Kolposkopi Sonuçları

Rahim ağzında, vajinada ya da vulvada herhangi bir anormal hücre olup olmadığını hemen söylemek çoğu zaman mümkün olmaktadır. Ancak biyopsi yaptırdıysanız, sonuçlarınızı almanız 4 ile 8 hafta sürebilmektedir.

Prosedür esnasında alınan biyopsi, kanser öncesi dokuya sahip olduğunuzu gösteriyorsa, kanserin gelişmesini önlemek için dokunun çıkarılması gerekebilir. Jinekoloji uzmanınız sizin için uygun olabilecek farklı çıkarma yöntemlerini uygulayacaktır.

Biyopsi sonucu kanserin mevcut olduğunu gösteriyorsa, tedaviye başlamadan önce daha fazla test yaptırmanız gerekebilir. Jinekoloji uzmanınız muhtemelen sizi jinekolojik kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir jinekolojik onkoloğa yönlendirecektir. Herhangi bir kanser öncesi doku veya kanser tedavisi esnasında, tedavinin ne kadar iyi ilerlediğini görmek ve zaman içinde ek anormal değişikliklerin taranması için ek kolposkopi işlemleriniz gerçekleştirilebilir.

Kolposkopi Ankara Jinekolojik onkolog uzmanınız tanı sonrası tedavi için gerekli prosedürleri gerçekleştirecek ve doğru tedaviyi planlayacaktır. Kolposkopi nedir? isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.

Yaşama Randevu Alın !