&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Robotik Cerrahi

1997 yılından beri dünya çapında kullanılan bu cerrahi yöntem sayesinde birçok ameliyat başarıyla gerçekleştirilmiştir. Robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak da tanımlanabilen robotik cerrahi, açık cerrahi ve laparoskopik cerrahi ile birlikte başarıyla uygulanan bir diğer cerrahi yöntemdir. Laparoskopik cerrahiye benzer şekilde, küçük bir kesi ile açılan port adı verilen küçük bir kanal içerir. Bu cerrahi yöntemin sistemlerinde 3 boyutlu kameralar kullanılmaktadır. Yani da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi insan gözü gibi iki farklı kamera ile çalışmaktadır. Bu nedenle doktorlar konsolun derinliğini doğal bir görüş gibi algılarlar. Üroloji, kadın hastalıkları, kalp damar hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz gibi çeşitli alanlardaki hastalıkların cerrahi tedavisinde kullanılabilen cerrahi yöntem ile geleneksel laparoskopik cerrahiye göre daha hassas bir müdahale başarılı olabilir.


Robotik Nedir?


Robotik bir çeşit ortak çalışmanın ürünüdür. Robotların tasarımı, üretilmesi ve kullanım şekli ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Makine ve mekatronik mühendisliği, uzay mühendisliği, uçak mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar teknolojisi, mekatronik ve kontrol mühendisliği ortak çalışma alanlarıdır.


Robotik Cerrahi Nedir? 


Robotik veya robot yardımlı cerrahi, “Da Vinci” sistemi kullanılarak küçük bir delikten bazı ameliyatların yapılması olarak tanımlanır. Geleneksel cerrahiyi takip eden laparoskopik cerrahi sonrası minimal invaziv cerrahide yeni bir adım olarak hem hastalar hem de cerrahlar için sayısız konfor sağlamaktadır.


Robotik Cerrahi Avantajları  


Açık ameliyat gibi büyük bir kesi gerektirmez. Kesim boyutu çok küçüktür. Bu, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır. Küçük kesim yüzeyi enfeksiyon riskini azaltır. Cerrahın görüş alanı çok nettir ve ortaya çıkan görüntü bozulma olmadan 10 kata kadar büyütülebilir. Görüntü 3 boyutludur, bu nedenle derinlik hissi vardır. Bu nedenle hassasiyet gerektiren işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Robot kolu 720 derecelik bir açıyla dönebilir ve titreşmez. Bu nedenle cerrah rahat çalışabilir. 


Kan damarlarının ve sinirlerin detayları bu yapılara zarar verme riskini azaltır. Ameliyattan sonra bağırsak aktivitesi çok daha hızlı normale döner. Ameliyattan sonra hastanın diyeti daha çabuk düzelecektir. Hastalar açık cerrahiye göre çok daha hızlı günlük hayata dönerler. Doktorlar otururken çalışır, bu da yorgunluğu azaltır. Doktorların stres seviyeleri uzun süreli ameliyatlarla azalır, ancak konsantrasyonları artar.


Robotik Ameliyat Nasıl Yapılır?


Ameliyat öncesi özel bir örtü ile kapatılarak sterilize edilmiş bir da Vinci robotu ameliyata hazırdır. 3D görüntüler sağlayan bir konsol aracılığıyla ameliyat yapan cerrahlara, organ çıkarma veya acil müdahale için hazır bulunan bir asistan ekibi eşlik edecek.  Yine ameliyat öncesi hasta uyuşturulur ve ameliyat edilecek karın bölgesinden küçük bir kesi ile karın içine hava (karbondioksit) enjekte edilerek hastanın karnının şişmesi sağlanır. Bu da doktorun ameliyatı kolayca yapabilmesi için geniş bir alan sağlar. Ameliyatın başında hastaya küçük bir kesiden port yerleştirilir. Bu bağlantılara robot kol takılır ve robot ekipman ve sisteminin 3 boyutlu kamerası robot kol ile birleştirilir.


540 derece dönebilen kol, cerrahın hareketlerini tam olarak taklit eden bilgisayarlı bir konsol tarafından çalıştırılıyor. Cerrahın otururken çalıştırabileceği konsol, ameliyat alanını genişletir, yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu görüntüler sağlar ve cerrahın stereoskopik monitöre bakarken robotu kontrol etmesini sağlar.  Parmak uçlarıyla hassas bir şekilde hareket ettirilebilen iki cihaz sayesinde cerrahlar kol moralini kontrol eder. Ayrıca, iki farklı enerji kaynağı arasında geçiş yapmak için konsol üzerindeki ayak pedalını manipüle etmek gibi ek seçenekler sunar.


Konsol dokunmatik yüzeyi cerrahın video, ses ve sistem ayarlarını kolayca yapmasına olanak tanır. Konsolun ergonomik kontrolleri ve monitör yönü, cerrahı her zaman rahat ve odaklanmış bir pozisyonda tutmak için tasarlanmıştır. Da Vinci stereo optik monitör, cerrahların bölgenin 2 boyutlu görüntüsünü görmek ve diğer cerrahi ekiplerle bağlantı kurmak için video ekranlarını izlemesine olanak tanır.

Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir? 


Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ile cerrahlar küçük bir kesi ile ameliyat gerçekleştirmektedir. Cerrah konsola oturur ve ameliyatı gerçekleştirir. Da Vinci robotunun cerrahi aletleri, cerrah komutlarını aynı anda konsolda yürütür. Ameliyat sırasında hastanın yanında duran cerrah bir konsol ile cerraha yardımcı olur. Laparoskopik cerrahiye benzer şekilde bu cerrahi yöntem de “port” adı verilen küçük birkanaldan gerçekleştirilir.


Da Vinci Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır? 


Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ileri teknoloji ile yapılmış bir görüntüleme sistemine sahiptir. 2 adet yüksek çözünürlükte kamera vardır. Bu nedenle cerrahi konsolda oturan cerraha derinlik efektli 3 boyutlu görüntü sağlanır. Ayrıca bu kamera, çalışma alanını 1012 kat genişletebilir. Bir robotun kollarına takılan bu aletler, insan bilek veya parmak hareketlerini taklit edebilir.


Çok daha büyük bir açıyla dönme ve titreşimsiz çalışma özelliğine sahiptir. Robotik sistemlerde yapılan cerrahinin genel prensipleri laparoskopik cerrahininkilere benzer. Bu nedenle ameliyat sırasında hastanın karnında 1 cm’lik cilt kesisi yapılır. Bu kesilerin yeri ve sayısı ameliyatın tipine bağlıdır. Bu kesilerden karın ve kamerada kullanılan aletler yerleştirilir. Cihaz daha sonra robot koluna takılır. Ameliyatı yapan cerrah konsol ünitesinden hem kameraya hem de el aletine işaret ederek işlemi gerçekleştirir.


Robotik Cerrahi Hangi Ameliyatlarda Kullanılır? 


Bu cerrahi yöntem; genel cerrahi, üroloji, kadın hastalıkları, kalp damar hastalıkları, çocuk cerrahisi, kulak burun boğaz gibi çeşitli alanların cerrahi tedavisinde kullanılabilir.


Ankara Robotik Cerrahi 


Robotik cerrahide sıklıkla Ankara’daki doktorlar tercih edilmektedir. Bunun sebebi başarılı geçen ameliyatların sayısıdır. Peki robotik cerrahide hangi alanlarda ameliyatlar söz konusudur.


  • Ürolojide robotik cerrahi: Robotik cerrahinin en yaygın kullanımı ürolojik cerrahidir. Özellikle 50 yaş üstü kişilerde oluşan prostat kanseri için kullanılan da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi sayesinde prostata yakın sinirler korunmakta ve sertleşme bozukluğu, idrar kaçırma gibi sorunlar çok daha sık ortaya çıkmaktadır. Ameliyattan sonra. Prostatın yanı sıra böbrek, mesane, testis gibi organların ameliyatlarında da kullanılabilir.


  • Jinekolojide robotik cerrahi: Son yıllardaki verilere göre jinekolojik rahatsızlıkların tedavisi için robotik cerrahi sistemleri ile yapılan ameliyatların sayısı üroloji üzerine yapılan ameliyatların sayısından fazladır. Rahim alınması olarak tanımlanabilecek histereskopinin yanı sıra miyomektomi yani rahim miyomunun alınması, rahime cerrahi müdahale ve sakral rahim füzyonu yani vajina veya rahim sarkması da yapılabilmektedir. Robot kontrolü. 


  • Genel cerrahide robotik cerrahi: Robotik cerrahi sistemleri genel cerrahlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Robotik cerrahi, kolon ve rektum kanserinde, bağırsak duvarının vezikül şeklinde şişmesi ile karakterize divertikül cerrahisinde, inflamatuar barsak hastalığının tedavisinde ve rektum cerrahisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genel cerrahi obezite cerrahisinde yaygın olarak kullanılan robot yardımlı cerrahi sistemleri, obezite sorunu olan hastaların midesini küçültebilmektedir. 

  • Kulak burun boğaz için robotik cerrahi: Genellikle gırtlak, boğaz, dil, dil ve ağız tümörlerinde ve kistlerinde cerrahi müdahale için kullanılan robotik cerrahi, insan derisinde bir kesi gerektirmez. Bu nedenle bu ameliyatlar oral robotik cerrahi olarak tanımlanmaktadır. Sinirlerin ve kan damarlarının bu bölgesindeki hassas ameliyatlar diğer cerrahi bölümlerde olduğu gibi 4 kollu robotlar yerine 2 kollu robotlar tarafından yapılmaktadır.

Robotik cerrahi isimli içeriği burada sonlandırıyoruz. Ameliyat süreci yukarıdaki gibi ilerlemekte, uzman doktor tercihi önemli bir yer tutmaktadır.

Bir yanıt yazın