Rahim kanseri kadınlarda en çok karşılaşılan kanser türevlerinden biridir. Kanser genel olarak hücrelerin anormal şekilde çoğalması sonucunda oluşur. Rahim Kanserinde bu çoğalma rahimin iç yüzeyinde gerçekleşmektedir. Rahim kanseri ameliyatı ise bu kanser türevinde en çok başvurulan cerrahi yöntemdir.
İçindekiler
Rahim kanseri ameliyatı özelinde rahim kanserinin bir diğer adı endonetrium kanseridir. Rahim kanseri genel olarak rahmin iç zarında görülen kanser olarak tanımlanır. Rahim kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanserler arasında yer alır. Fakat bu kanser türevi erken tanı ve tedavi yöntemiyle kolay bir şekilde atlatılabilir. Rahim kanserinin tedavisinde başarı yüzdesi oldukça yüksektir.
Rahim kanserinde bu takım belirtiler söz konusu olabilir. Kişilerde genellikle anormal kanama, Alt karında ağrı ve basınç, şişkinlik, kilo kaybı ve genital bölgelerde kitle söz konusu olabilir.
Rahim kanserlerinin nedenleri konusunda tam bir bilgi elde edilmemiştir. Fakat rahim kanserinin en büyük nedeni kişilerin östrojene fazla maruz kalmasına sebep olan etkenler düşünülür. Rahim kanserini tetikleyen birçok faktör söz konusu olabilir. Obezite, adet düzensizliği, çocuk sahibi olamamak, kısırlık, bazı kanser türevi tedavisinde kullanılan ilaçlar, tiroid hastalığı, şeker hastalığı, östrojen takviyeleri, tansiyon hastalığı, Sigara kullanımı, ileri yaş, polikistik over sendromu, over tümörleri, kadın doğum haplarında uzun süreli kullanımın söz konusu olması, ailede kanser öyküsü gibi durumlar rahim kanserini tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Rahim kanseri belirtileri ile karşı karşıya kalan kişiler mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidir. Uzman doktor öncelikle pelvik muayene işlemini gerçekleştirir ve şüpheleniyorsa kişilerden bir takım tetkikler isteyebilir. Bu tetkikler tanı konması açısından oldukça önemlidir. Bu tetkikler arasında yer alan histeroskopi genellikle yoğun kanama şikayeti olan kişilerde rahmin içinin görüntülenmesi için kullanılır.
Endometriyal biyopsi ise rahim kanseri için tercih edilen ve kesin sonuç almaya yarayan en önemli tetkik olarak bilinir. Rahim ağzı kanseri teşhisi için kullanılan tetkiklerden sonuncu ise küretaj ve dilitasyondur. Genellikle biyopside alınan dokunun sonuç almak için yetmediği durumlarda bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde rahim içinde yer alan dokunun kazınması söz konusudur.
Rahim kanseri ameliyatı özelinde rahim kanseri en sık görülen kanserlerden biridir. Bu kanserin tedavisinde genel olarak cerrahi yöntemlere başvurulur. Rahim kanseri ameliyatı tedavilerde en sık tercih eden yöntemdir. Rahim Kanseri ameliyatları açık, kapalı ya da robotik olarak gerçekleştirilir.
Rahim kanseri ameliyatı çeşidi belirlenirken hastanın durumu ve kanserin evresi göz önünde bulundurulur. Rahim Kanseri ameliyatları genel olarak histerektomi adı verilen yöntemle gerçekleştirilmektedir. Histerektomi ise rahmin alınması işlemidir. Rahmin alınması işlemi ise açık, kapalı ya da robotik tekniklerden yararlanılarak gerçekleştirilir. Rahim kanseri ameliyatı hastanın durumu göz önünde bulundurularak planlanmaktadır. Rahim kanseri ameliyatları genel olarak hastalığın ilk üç evresinde tercih edilmektedir. Rahim kanseri son evreye ulaşmış ise ameliyat tercih konusu olmamaktadır. Rahim kanserlerinde tedavi edici olarak terci edilen cerrahi yöntem bir kaç ameliyatın aynı anda gerçekleştirilmesi ile olabilmektedir. Kanserin evresi bu durumda oldukça önemlidir. Kanser eğer başka yerlere sıçramışsa ameliyat sırasında sıçrayan yerlerden temizlenir. Ameliyat karından ya da vajinadan gerçekleştirilir.
Rahim kanseri ameliyat riskigenellikle sıradan bir ameliyatta bulunan riskler şeklindedir. Genel anestezi altında ameliyat işlemi uygulandığı için kişilerin genel anestezide sorun yaşayıp yaşamadığı önemlidir. Bazı hastalıkları bulunan kişiler için genel anestezi önerilmez. Bu hastalarda ameliyat riskli olabilmektedir. Bunun haricinde pek riskli olan bir ameliyat değildir. Kanserin ilerlememesi için ameliyat en kesin sonucu verir. Bu sebeple ameliyat daha sık tercih edilmektedir. Fakat son evrede olan rahim kanserleri için ameliyat risk taşıyabilir.
Zira son evrede olan kanser türleri genel olarak vücudun birçok yerine dağılmış durumdadır. Kişiler ameliyatı kaldıracak durumda olmayabilirler. Vücudun birçok yerinden kanser temizlenmesi gerektiği için hastalarda kanama riski fazla olabilir. Ayrıca kanser hassas bölgelere yaklaşmış bir şekilde olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kanserli bölgeye müdahale edilmesi kişilerin yaşamı için tehlikeli olabilir.
Kanser ameliyatı sonrasında da kişilerin kendilerine iyi bakmaları önemlidir. Zira komplikasyonlar sadece ameliyat sırasında değil sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat sonrası doktor tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir.
Rahim kanseri en sık karşılaşılan kanserlerden olup tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. Tedavide erken teşhis ve tedavi tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim kanserinde de oldukça önemlidir. Rahim kanseri tedavisinde uygun olan yöntemin belirlenmesi için hastalığın durumu oldukça önemlidir. Kanserin nerelere yayıldığı, evresi ameliyatın nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgiler verir. Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın bu alanda tecrübeli kişilerden oluşması hastalığın tamamen atlatılabilmesi için önemlidir.
Ankara’da bu konuda deneyimli birçok cerrah bulmak mümkündür. Kişiler genellikle Ankara’da rahim kanseri tedavisini tercih eder. Gelişen teknoloji yardımıyla ilde bulunan makinalar yardımıyla hastalığın nerelere yayılmış olduğu kolaylıkla saptanır. Bu sayede ise rahim kanseri ameliyatı daha başarılı bir şekilde gerçekleşir. Bu sebeple ülkenin birçok yerinden Rahim kanseri tedavisi için Ankara’ya gelir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyat kişilerdeki kanser evresine göre belirlenmektedir. Kanserin yayılımı ameliyat sürelerinde değişkenlik gösterebilmektedir. Zor ameliyatlar daha uzun sürer.
Ameliyatta genel olarak rahmin alınması söz konusudur. Bunun için ise açık, kapalı ve robotik tekniklerden yararlanarak ameliyatlar gerçekleştirilir.
Ameliyat sonrasında kişiler cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır. Bu süreç ameliyatın zorluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir.