Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahinin aksine deride büyük kesiler açılması gerekmeden karın ve pelvis içine erişimi mümkün kılan cerrahi bir prosedür türüdür. Laparoskopik cerrahi; karın bölgesindeki çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Aynı zamanda “minimal invaziv” ya da “kansız ameliyat”” olarak da bilinmektedir. Halk arasında ise “kapalı ameliyat” olarak bilinmektedir. Gelişen ve oldukça avantajlı olan bu cerrahi sistem sayesinde günümüzde pek çok karın bölgesi hastalıklarının tanı ve tedavisini yapmak mümkündür.
Genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen laparoskopik cerrahide birkaç 0,5-1 cm’lik kesi açılır. Kesinin tıp literatüründeki adı olan insizyon adı da verilmektedir. İnsizyona yani açılan kesiye, trokar adı verilen boru şeklindeki alet yerleştirilir. İşlem esnasında trokarlardan özel cerrahi aletler ve laparoskop olarak bilinen kamera geçirilmektedir. İşlem başlangıcında, cerraha çalışma ve görüntüleme alanı sağlamak amacıyla karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir.
Laparoskop, karın içerisindeki (ya da cerrahi işlemin uygulandığı bölgedeki) görüntüleri yüksek çözünürlüklü monitörlerine iletmektedir. Ameliyat sırasında cerrah, karın bölgesinin ayrıntılı görüntülerini monitörden izleyerek cerrahi işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sistem aracılığıyla cerrahın geleneksel cerrahi ile aynı işlemleri yapması fakat daha küçük kesilerle cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi sağlanır.
Hekimin şüphelendiği ya da hastalıklı bir organın çıkarılması amacıyla da kullanılan bu yöntem; testler ( örneğin biyopsi ) için bir doku örneğinin çıkarılması şeklinde cerrahi prosedürleri gerçekleştirmek amacıyla da kullanılabilir.
İçindekiler
Laparoskopik Cerrahi Neden Yapılır?
Bu cerrahi işlem türü, pelvis veya karın bölgesindeki bir sorunu cerrahi olarak teşhis ve tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu cerrahi işlem neden yapılır sorusuna cevap olarak:
- Bir kist, polip veya apsenin çıkarılması
- Biyopsi
- Kanayan damarı kontrol etme
- Bir kan pıhtısını çıkarma
- İltihaplı bir safra kesesinin çıkarılması
- Tıkanıklık giderme
- Tüp ligasyonu veya vazektomi gibi işlemler
- Teşhis amaçlı yapıları gözlemlemek için ameliyat
- Rahim alınması
- Kanser ameliyatları
- Miyom tedavisi için
Bu cerrahi yöntemi tercih etmenin birçok sebebi vardır. Örneğin, bir lezyon küçük ancak pelvik veya karın boşluğunun derinindeyse, laparoskopik sayesinde o alana ulaşmanın en iyi yolu olabilir ve çevredeki organlarda daha az hasara neden olabilir.
Genellikle laparoskopik cerrahi sonrası minimal ağrı olur. Genellikle düşük kanama riskine sahiptir. Laparoskopik cerrahi ayrıca minimum komplikasyon ve enfeksiyon riskinin yanı sıra daha düşük genel bakım maliyeti ve daha kısa hastanede kalış sağlamaktadır.
Hekiminiz sizin için, laparoskopik cerrahinin artıları ve eksileri de dahil olmak üzere karın ya da pelvik hastalıklarınızın tedavisi için uygun yöntemleri seçecektir.
Laparoskopik Cerrahi Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik cerrahinin geleneksel ameliyatlara kıyasla oldukça fazla avantajı bulunmaktadır.
- Çok küçük yara izleri kalır.
- Hastanede daha az gün yatış mümkündür. Geleneksel yöntemlerde hastanın iyileşme süresi 4-8 hafta ve hastanede kalış süresi 1 hafta veya daha fazla iken bu yöntemle iyileşme süresi 2 – 3 hafta ve hastanede kalış süresi yalnızca 2 gecedir.
- Daha az doku kesimi olur.
- Yara iyileşirken daha az ağrı yapar bu sebeple daha az ağrı kesici kullanımı gerektirir.
- Normal hayata daha çabuk dönmek mümkündür.
- Yara izi küçük olduğu için hızlı iyileşme gerçekleşir.
- Enfeksiyon riski düşüktür.
Laparoskopik Cerrahinin Dezavantajları Nelerdir?
Laparoskopik cerrahi bir hasta için büyük avantaj olsa da her cerrahi işlemde olduğu gibi dezavantajları bulunmaktadır:
- Cerrah, küçük bir kesi açıldığı için sınırlı hareket aralığına sahiptir.
- Derinlik algısı zayıftır.
- Cerrah dokuyu hissederken güçlük çekebilir, bu nedenle uygulanması gereken kuvvete karar veremeyebilir.
- Sezgisel değildir. Ciddi uzmanlık gerekmektedir. İşlemi gerçekleştirecek cerrahın güçlü motor becerisine sahip olması önemlidir.
Laparoskopik Cerrahinin Riskleri Nelerdir?
Laparoskopik cerrahi, herhangi bir cerrahi prosedürde karşılaşabileceğimiz standart riskleri içermektedir. Bu ameliyat ayrıca geleneksel cerrahi kadar yaygın olmayan ek riskler de içerir.
- En ciddi risk, karın boşluğuna sokma sırasında meydana gelen trokar yaralanmalarıdır. Bu yaralanma türü karın duvarı hematomu, göbek fıtığı, göbek yarası enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.
- Düşük vücut kitle indeksi olan veya daha önce abdominal ameliyat geçmişi olan kişiler bu tür yaralanmalara yatkındır. Bu yaralanmalar hayati tehlike göstermektedir.
- Kontrol edilemeyen aşırı kanama
- Tamir edilmemiş/tespit edilmemiş lezyonlar
- Ameliyat sırasında organ veya doku yaralanmaları
- Küçük cerrahi kesiler açıldığı için ve kameraya bağımlılık nedeniyle, ameliyat sırasında yaralanma ya da kanama tespit edilemeyebilir.
Laparoskopik Cerrahi Ne Kadar Sürer?
Bu cerrahi işlemi gerektiren tanı işlemleri çoğunluklu 30 dakika sürse de kimi zaman 40-50 dakika sürebilmektedir.
Tedavi gerektiren işlem ise 1 ile 3 saat arasında sürebilir.
Laparoskopik Cerrahi Sonrasında İyileşme Süreci
Laparoskopik Cerrahi sonrasındaki iyileşme süreci geleneksel tedavi yöntemlerine kıyasla oldukça hızlı geçmektedir. İşlem sonrasında gözetim altında tutulmanız gerekmektedir. Anestezi uygulandığı için hasta, anestezinin etkisinden çıktıktan 3-4 saat sonra tek başına hareket edebilir duruma gelebilir.
İşlem esnasında karbondioksit gazı verilmesine bağlı olarak omuz ağrısı yaşanması normaldir. Bununla beraber genellikle 24 saat içerisinde ya da ertesi gün hasta taburcu edilmektedir. Beklenmeyen anormal ağrı, kanama, enfeksiyon durumlarında doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.
Jinekolojide Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopik cerrahi en yaygın olarak aşağıdaki durumların tanı ve tedavisi için kullanılmaktadır:
- Jinekoloji – Kadın üreme sistemini etkileyen durumlar
- Üroloji – üriner sistemi etkileyen durumlar
- Gastroenteroloji – sindirim sistemini etkileyen durumlar.
Doktorunuz bir laparoskop ile bu alanları gözlemleyerek şunları tespit edebilir:
- Karında kitle, tümör
- Karın boşluğunda sıvı
- Herhangi bir karaciğer hastalığı
- Uygulanan tedavilerin etkinliği
- Belirli bir kanserin ilerleme derecesi
- Jinekolojik onkoloji ilgi alanına giren hastalıkların teşhisi, evreleri (Hastalıkları incelemek için https://drdermanbasaran.com/jinekolojik-onkoloji/ bu linkten ulaşabilirsiniz.)
Bu cerrahi işlem ile elde edilen anormal sonuçlar aracılığıyla kadın hastalıkları ile ilgili aşağıdakilerin teşhisi yapılabilmektedir; teşhisten sonraki cerrahi işlem sürecinde önemli yere sahiptir.
- Yapışıklıklar (rahim ağzı yapışıklığı)
- Miyomlar
- Rahimde anormal büyümeler
- Kistler ya da tümörler
- Kanser (Rahim, vulva, yumurtalık, rahim ağzı)
- Endometrium , hasarlı doku, rahim mukozası dışında büyüyen rahim
- Pelvik inflamatuar hastalıklar
- Üreme organlarının enfeksiyonları
Laparoskopik Cerrahi Ankara
Dr.Derman Başaran Laparoskopik Cerrahi alanında Ankara’da aşağıdaki gibi prosedürler gerçekleştirir:
- Rahim ve yumurtalıklar korunarak laparoskopik olarak endometriozis odaklarının çıkartılması
- Rahimi çıkarmak için laparoskopik histerektomi
- Rahim ve vajinadaki sarkıklıkların tedavi edildiği ürojinekolojik pelvik taban cerrahisi
- Yumurtalık kistlerinin çıkarılması
- Fibroidlerin (Miyomlar) çıkarılması