&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Leep Nedir

LEEP, “Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü” anlamına gelir. Rahim ağzı kanserini önleyen bir tedavidir. Rahim ağzınızdaki anormal hücreleri çıkarmak için küçük bir elektrik teli halkası kullanılır. Bu prosedür, Pap smear testi, kolposkopi ya da biyopsi sırasında anormal hücreler bulunduktan sonra yapılabilir. Peki, Leep nedir?

Pap smear veya serviksinizden alınan doku örneğinde normal görünmeyen bazı hücreler görüldüyse doktorunuz bu prosedürün uygulanmasını önermiş olabilir. Jinekolog, vajinanızın muayenesi sırasında olağandışı bir şey bulursa da bu prosedür önerilmektedir. Jinekoloğunuz, kansere dönüşebilecek gibi görünen hücreler de dahil olmak üzere anormal durumları teşhis etmek ya da tedavi etmek için LEEP’i kullanır.

LEEP Hangi Durumlarda Uygulanır?

LEEP, pelvik muayene sırasında servikal ya da vajinal anormalliklerle karşılaşıldığında uygulanabilir. Bunun yanı sıra Pap Smear testi sırasında anormal hücreler bulunduğunda yapılabilir. Bu prosedür ayrıca serviks ya da vajina kanserini tespit etmek için yapılır.

Anormal görünen fakat henüz kanserli olmayan hücreler kanser öncesi olarak adlandırılmaktadır. Bu anormal hücreler, yıllar sonra gelişebilecek kanserin ilk bulgusu ya da evresi olabilir. Bu prosedür ayrıca aşağıdaki durumların teşhisine ya da tedavisine yardımcı olmak için de kullanılabilir:

  • Polipler (iyi huylu büyümeler)
  • Rahim ağzı kanseri gelişimi için bir risk faktörü olan insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ile oluşabilen genital siğiller (genellikle genital bölgede siğil oluşumundan sonra; rahim ağzında ya da vajina girişinde de lezyon oluşup oluşmadığını kontrol etmek amacıyla)
  • DES maruziyeti üreme sistemi kanseri riskini artırdığından, gebelik sırasında DES alan anneleri olan kadınlarda Dietilstilbestrol (DES) maruziyeti

LEEP Nasıl Gerçekleştirilir?

LEEP genellikle yaklaşık 10 ile 20 dakika sürer. Çoğu durumda, bu işlem jinekoloğunuzun ofisinde yapılmaktadır. Muayene masasına yatmanız istenir ve jinekolog hekim Pap smear testinde olduğu gibi vajinanızı açmak için bir spekulum kullanacaktır.

Jinekolog, kolposkop adı verilen bir alet kullanarak serviksinize ve vajinanızın içine bakacaktır. Kolposkop; mikroskoba benzeyen ve jinekoloğun hücrelere yakından bakmasını sağlayan bir alettir. Kolposkop vajinanızın ağzına yerleştirilecektir ancak vajinanıza girmeyecektir.

Serviks, asetik asit solüsyonu olarak bilinen bir solüsyon aracığıyla temizlenebilir ve ıslatılabilir. Bu işlem, anormal dokuların beyaz renge dönmesine ve daha görünür hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Hafif bir yanma hissi hissedebilirsiniz. Bir sonraki işlem anestezi (lokal olarak bölgenin uyuşturulması gerekmektedir) uygulanabilir.

Prosedür için serviksi sabit tutmak amacıyla tenakulum adı verilen bir tür forseps kullanılabilir. Tenakulum uygulandığı esnada kramp hissedebilirsiniz. Prosedürde kullanılan aletin teli spekulumdan geçirilerek ve anormal dokulara ulaşacaktır. Bir ya da daha fazla geçiş gerekebilir. Basınç ve hafif bir kramp hissedebilirsiniz. İşlem sırasında hareketsiz yatmanız çok önemlidir.

Elektrik akımı kan damarlarını tıkayacağı için genellikle çok az kanama olmaktadır. Bu prosedür uygulanan bölgeden meydana gelen herhangi bir kanama, topikal bir ilaçla tedavi edilebilir.

LEEP Sonrası Bilmeniz Gerekenler

LEEP sonrası işlem sonrası eve gitmeden önce bir süre dinlenebilirsiniz.

Kanama için hijyenik pede ihtiyacınız olabilir. Birkaç gün boyunca hafif şiddetli kramp, lekelenme ve koyu renkli akıntı olması normaldir. Koyu renkli akıntı, kanamayı kontrol altına almak için rahim ağzınıza uygulanan ilaçtan kaynaklanmaktadır.

Bu prosedürden sonra 4 hafta boyunca ya da jinekoloji uzmanınız tarafından önerilen süre boyunca vajinal duş almamanız, tampon kullanmamanız ya da penetrasyon yaşamamanız istenebilir.

Yorucu aktivite ya da ağır kaldırma dahil olmak üzere günlük yaşantınızda başka sınırlamalarınız da olabilir.

  • Yoğun ve pıhtı düşüren bir kanama
  • Vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi
  • Ateş ve titreme
  • Şiddetli karın ağrısı

Prosedür sonrasında yukarıdaki semptomların görülmesi durumunda jinekoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

LEEP Riskleri Nelerdir?

Prosedür; her işlemde olduğu gibi risk taşımaktadır. Yaygın riskler şu şekildedir;

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Dokunun çıkarılmasından servikste değişiklikler ya da yara izi
  • Gebelik
  • Erken doğum ya da düşük yapma

Gebelik mevcutsa ve LEEP yöntemi seçildiyse mümkün olduğu kadar erken gebelik haftasında işlem yapılmalıdır. İşlem esnasında doku çıkartılırken aynı zamanda kanama gerçekleşen kısımlara koterizasyon (yakma) işlemi uygulandığından gebelikte uygun görülmektedir.

Gebelik esnasında işlem gerçekleştirilecekse derin olmayan (işlem esnasında hasta ve tedaviye yönelik farklı boyutlarda aletler kullanılmaktadır), bu prosedür daha yüzeysel  yapılmalıdır. Bu prosedürün bebek üzerine direkt olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Leep nedir? isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.

Yaşama Randevu Alın !