Çoğu doktor ve hasta, eğer mümkün ise kapalı cerrahinin açık cerrahi yöntemlere tercih edilebileceğini belirtecektir. Kapalı cerrahi yöntemler ile (laparoskopik veya robotik) çoğu zaman ameliyat sonrası daha az, hastanede yatış süresi daha kısa ve ameliyat sonrası iyileşme daha hızlıdır.
Bazen hastaların iki kapalı cerrahi yöntem arasında bir seçim yapmaları gerekir, laparoskopik veya robotik teknikten hangisini seçeceklerini tercih ederler. Bu kararı vermede hastanın arzusu ve doktorların tecrübesi ön plana çıkar. Gelin her iki cerrahi yöntemin temel özelliklerini ve birbirlerine üstünlüklerini Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Farkları karşılaştıralım.
İçindekiler
Laparoskopik Cerrahi
Klasik açık cerrahide, cerrahınız vücuda bir kesi atarak ameliyatı gerçekleştirir. Laparoskopik cerrahi de ise, cerrah gerekli noktalara birkaç ayrı kesik yaparak, küçük aletler ve bir kamera yerleştirir ve ameliyatı bu ince aletleri kullanarak gerçekleştirir. Kameradan gelen görüntü bir ekrana yansıtılır ve cerrah yaptığı işlemleri buradan seyredebilir.
Laparoskopik cerrahinin temel avantajı, aslında bu tüm kapalı cerrahi yöntemlere ortak olan bir noktadır, bir tane büyük kesik yerine birden fazla küçük kesik olması ve bununla beraber daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha ameliyat sonrasındaki yara iyileşmesinin daha iyi olmasıdır.
Hastaya faydalarının yanında ekonomik olarak da ciddi faydaları vardır: hastanede yatış süresi daha kısa olacağı için buna bağlı maliyetler azalacaktır ve hastalar daha çabuk iyileştikleri için işlerine daha erken dönebileceklerdir.
Laparoskopik cerrahinin bazı limitleri de mevcuttur: görüntü iki boyutlu olduğu için bu kritik yapıların değerlendirilmesinde güçlüğe yol açabilir ve laparoskopik aletlerin eklemler olmadığı için hareketleri bir miktar kısıtlı olabilir ve özellikli ameliyatlar da cerrahları zorlayabilir. Laparoskopik cerrahinin robotik cerrahiye olan üstünlüğü ise cerrahın doğrudan hastanın başında olması ve aletleri kullanırken dokunma hissini de kullanabilmesidir.
Robotik Cerrahi
Robotik cerrahi ise birçok yönden laparoskopik cerrahiyle benzer: cerrah birkaç tane küçük kesi yaparak robotik aletleri ve kamerayı ameliyat sahasına yerleştirerek çalışır.
Robotik cerrahinin laparoskopiden farkı ise cerrahın bir bilgisayarın başına oturarak buradaki kontrolleri kullanarak robotu hareket ettirmesidir. Laparoskopik cerrahide, cerrah hastaya dokunan aletleri doğrudan kontrol eder.
Robotik cerrahideki diğer bir fark ise görüntünün 3 boyutlu olması ve bir miktar daha büyütülmüş olmasıdır. Bu cerrahlara, önemli damar veya sinir yapılarının yanında daha kontrollü ve nazik çalışma imkânı sağlar.
Robotik cerrahiyi laparoskopik cerrahiden farklı kılan diğer bir ayırıcı faktör ise, robotik aletlerin insan elini taklit eder şekilde eklemli olmasıdır, bu şekilde insan bileği hareketleri taklit edilerek açık cerrahideki özgürlüğe benzer şekilde dokulara nazikçe ve mümkün olan en az hasarla müdahale edilebilir.
Robotik cerrahi tedavi alanları ve robotik cerrahi ile ilgili daha fazla bilgi almak için Robotik Cerrahi yazımı okuyabilirsiniz.
Türkiye’de de son yıllarda robotik cerrahi imkânı sağlayan merkezlerin sayısı artmıştır. Dünyada yapılan araştırmalarda robotik ameliyatların özellikle kilolu hastalarda avantaj sağlayabileceği belirtilmektedir. Robotik ameliyattan fayda gören diğer bir hasta grubu ise kanser nedeniyle ameliyat edilmesi gereken hastalardır.
Özellikle rahim kanseri(endometrium kanseri) hastalarında fazla kilo çok sık saptanan bir durumdur ve bu hastalar kimi zaman sırf obezite nedeniyle açık ameliyata yönlendirilmektedir. Rahim kanseri tanısı ile ameliyatı planlanan hastaların kapalı cerrahi işlemler için uygun olup olmadıklarını hekimlerine danışmalarında fayda vardı.
Dr. Derman Başaran’ ın İlgilendiği Alanlar
Jinekolojik kanserlerin erken tanısı ve cerrahi tedavisi.
Jinekolojik kanserli hastalarda cerrahi sonraki radyoterapi ve kemoterapi gereksinimlerinin belirlenmesi.
Kolposkopi.
Benign fakat komplike olmuş jinekolojik ve obstetrik problemlerin cerrahi tedavisi (genital fistüller, plazenta yapışma problemleri gibi)
konularla da ilgileniyorum.
Jinekolojik Onkoloji hakkında bilgi almak için Jinekolojik Onkoloji sayfasını ziyaret edebilirsiniz.