&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Rehber

Dr. Derman Başaran ve ekibinin yürüttüğü total abdominal histerektomi ve diğer jinekolojik ameliyatlara hazırlanmanızda size rehberlik edecek. Ayrıca, “Genel Jinekolojik Ameliyat Sonrası Rehberi” ise iyileşmeniz sırasında nelerle karşılaşabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak.

Bu rehberi jinekolojik ameliyat öncesi en az bir kez okuyun ve cerrahi müdahaleye giden günlerde referans olarak kullanın. Ameliyat günü de dahil olmak üzere muayenehanemize her geldiğinizde bu rehberi yanınızda getirin. Siz ve refakatçiniz, bakımınız boyunca bu rehbere başvuracaksınız.

Refakatçi olması için bir kişi seçmek önemlidir. Sizinle birlikte ameliyatınız hakkında bilgi edinecek ve ameliyattan sonra iyileşirken bakımınıza yardımcı olacaktır.

Total Abdominal Histerektomi Nedir ?

Bu cerrahi işlemde doktorunuz, karnınızda (göbek) bir kesi (cerrahi kesi) açacak. Rahim ve rahim ağzınızı kesiden çıkaracak ve kesiği dikişlerle kapatacak. Cerrahınız ayrıca aşağıda listelenen prosedürleri de gerçekleştirebilir. Bunlar, histerektominiz ile aynı zamanda yapılacaktır. Salpingo-Ooferektomi

Ameliyatınıza bağlı olarak, yumurtalıklarınızın ve fallop tüplerinizin biri veya her ikisi de çıkarılabilir. Buna salpingo-ooferektomi denir. Her iki yumurtalık da alınırsa, henüz yaşamadıysanız menopoza girersiniz. Menopozdaysanız veya zaten geçirdiyseniz, herhangi bir değişiklik fark etmezsiniz. Menopoza başlamadıysanız gece terlemeleri, sıcak basmaları ve vajinal kuruluk gibi yaygın semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu semptomları yönetmenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Sentinel Lenf Nodu Haritalama ve Lenf Nodu Diseksiyonu

Lenf düğümleri, vücudunuzun her yerrinde bulunan küçük, fasulye benzeri yapılardır. Bunlar, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan hücreleri üretir ve saklar. Sentinel lenf düğümleri, kanseriniz varsa ve yayıldıysa etkilenme olasılığı en yüksek olan lenf düğümleridir. Cerrahınız kanser olabileceğinizden şüphelenirse, sentinel lenf nodu haritalaması yapabilir ve lenf nodu diseksiyonu adı verilen bazı lenf düğümlerinizi çıkarabilir. Bu işlemlerden önce anestezi (sizi uyutacak ilaçlar) alacaksınız.

Sentinel lenf düğümü haritalaması için, cerrahınız kanserin olabileceği alana az miktarda boya enjekte edecektir. Cerrahınız, kullanacakları boyanın türünü sizinle görüşecektir. Bu boya nöbetçi düğümlere gider ve onları maviye veya yeşile çevirir. Sentinel düğüm (ler) yerleştirildikten sonra, cerrahınız küçük bir kesi yapacaktır. Bu işlemde, sentinel düğümleri (maviye veya yeşile dönen düğümler) alarak düğümlerin kanser hücreleri içerip içermediğini görmek için inceleyecekler. Kolon Rezeksiyonu

Kolon rezeksiyonu, kanserli olanç kitleyi çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Kolonunuzun sağlıklı uçları daha sonra tekrar birbirine dikilir. Cerrahınız, kolonunuzun hangi kısmının çıkarılacağını açıklayacaktır.

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Süreçte Çeşitli Ürünlerin Tüketimi

Bu bölümdeki bilgiler jinekolojik ameliyat öncesi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Ameliyatınız planlandığında bu bölümü okuyun ve ameliyat tarihiniz yaklaştıkça bu rehbere başvurun.

Ameliyata Giden Süreçte Alkol Kullanımı

Ameliyat sırasında ve sonrasında içtiğiniz alkol miktarı sizi etkileyebilir. Sağlık uzmanlarınızla ne kadar alkol içtiğiniz hakkında konuşmak önemlidir. Bu, bakımınızı planlamamıza yardımcı olacaktır.

  • Refakatçi olması için bir kişi seçmek önemlidir. Sizinle birlikte ameliyatınız hakkında bilgi edinecek ve ameliyattan sonra iyileşirken bakımınıza yardımcı olacaktır.
  • Düzenli olarak alkol kullanıyorsanız, ameliyat sırasında ve sonrasında başka komplikasyonlar için risk altında olabilirsiniz. Bunlar kanama, enfeksiyonlar, kalp sorunları ve daha uzun hastanede kalışları kapsar.

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Bu Sorunları Önlemek İçin Yapabilecekleriniz:

  • Ne kadar alkol içtiğiniz konusunda sağlık uzmanınıza karşı dürüst olun.
  • Ameliyatınız planlandığında alkol almayı bırakmaya çalışın. Baş ağrısı, mide bulantısı, artan anksiyete geliştirirseniz veya içmeyi bıraktıktan sonra uyuyamıyorsanız, derhal sağlık uzmanınıza bildirin. Bunlar alkol yoksunluğunun erken belirtileridir ve tedavi edilebilir.
  • İçmeyi bırakamıyorsanız sağlık uzmanınıza söyleyin.
  • Alkol tüketimi ve ameliyatla ilgili sorularınızı bize sorun. Her zaman olduğu gibi, tüm tıbbi bilgileriniz gizli tutulacaktır.

Ameliyat Sürecinde Risk Oluşturabilecek Durumların Bildirimi

Emin olmasanız bile aşağıdaki ifadelerden herhangi birinin sizin için geçerli olup olmadığını bize bildirerek ameliyatınız sırasında sizi güvende tutmamıza yardımcı olun. Aşağıda listelenen ürünlerden herhangi birini kullanıyor ya da belirtilen durumları yaşıyor iseniz yanına bir tik işareti koyunuz ve doktorunuza bildiriniz.

  • Kan inceltici alıyorum. Örneğin; aspirin, heparin, varfarin (Coumadin®), klopidogrel (Plavix®), enoksaparin (Lovenox®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®) ve rivaroksaban (Xarelto®). Aldığınız tüm ilaçları doktorunuzun bildiğinden emin olun.
  • Patch ve kremler dahil olmak üzere reçeteli (doktor tarafından yazılan) ilaçlar alıyorum.
  • Patch ve kremler dahil olmak üzere reçetesiz satılan ilaçlar alıyorum.
  • Bitkiler, vitaminler, mineraller ve doğal veya ev ilaçları gibi diyet takviyeleri alıyorum.
  • Bir kalp pilim, otomatik implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (AICD) veya başka bir kalp cihazım var.
  • Uyku apnem var.
  • Geçmişte anesteziyle sorun yaşadım.
  • Lateks dahil belirli ilaçlara veya malzemelere alerjim var.
  • Kan nakli almak istemiyorum.
  • Alkol içiyorum.
  • Sigara içiyorum.
  • Keyif verici uyuşturucu kullanıyorum.

Uyku Apnesi Nedir? Ameliyata Ne Gibi Etkisi Olur?

Uyku apnesi, bir kişinin uyurken kısa süreli nefes almayı durdurmasına neden olan yaygın bir solunum bozukluğudur. En yaygın tip obstrüktif uyku apnesidir (OSA). OSA ile hava yolu uyku sırasında tamamen tıkanır. Ameliyat sırasında ve sonrasında ciddi sorunlara neden olabilir. Lütfen bize uyku apneniz olup olmadığını veya sahip olabileceğinizi düşündüğünüzü söyleyin. Uyku apnesi için solunum makinesi (CPAP gibi) kullanıyorsanız, ameliyat gününüzde yanınızda getirin.

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Süreçte Çeşitli Ürünlerin Tüketimi

Cerrahi Öncesi Test (PST)

Jinekolojik ameliyat öncesi, ameliyat öncesi testlere (PST) tabi tutulmak için size randevu verilecek. Her zaman ki ilaçlarınızı PST randevunuzun olduğu gün de alabilirsiniz. Randevunuz sırasında, anesteziyoloji personeli (ameliyatınız sırasında sizi uyutmak için size ilaç verecek doktorlar ve uzman hemşireler) ile çalışan bir pratisyen hemşire ile görüşeceksiniz. Pratisyen hemşire, tıbbi ve cerrahi geçmişinizi sizinle birlikte gözden geçirecektir.

Kalp ritminizi kontrol etmek için bir elektrokardiyogram (EKG), göğüs röntgeni, kan testleri ve bakımınızı planlamak için gerekli diğer testleri olacaksınız. Pratisyen hemşireniz, ameliyat sabahı hangi ilaçları almanız gerektiği konusunda sizinle konuşacaktır.

PST randevunuzda aşağıdakileri yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır:

  • Patchler ve kremler dahil aldığınız tüm ilaçların bir listesi.
  • Varsa daha önce yaptırmış olduğunuz kalp stres testi, ekokardiyogram veya karotis doppler çalışması gibi testlerin sonuçları.

Refakatçi Formu Doldurun

Refakatçi belirlemeniz ameliyat öncesi ve sonrası süreçte faydalı olacaktır. Sizinle iletişim kurulamaması durumunda ulaşılabilecek bir kişiyi belirleyiniz. Bu kişinin de onayını aldıktan sonra refakatçinin ismini lütfen bize bildiriniz.

Nefes Alma ve Öksürük Egzersizleri Uygulayın

Jinekolojik ameliyat öncesi derin nefes alma ve öksürme alıştırması yapın. Akciğerlerinizi genişletmenize yardımcı olacak bir teşvik spirometresi verilecektir.Egzersiz yapın!

Her gün en az 1,5 kilometre yürümek, yüzmek veya bisiklete binmek gibi aerobik egzersizler yapmaya çalışın. Dışarısı soğuksa, evinizdeki merdivenleri kullanın veya bir alışveriş merkezine ya da alışveriş pazarına gidin. Egzersiz, vücudunuzun ameliyatınız için en iyi haline gelmesine yardımcı olacak ve iyileşmenizi daha hızlı ve kolay hale getirecektir. Sağlıklı Bir Diyete Başlayın

Ameliyattan önce dengeli, sağlıklı beslenmelisiniz. Diyetinizle ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzla veya hemşirenizle bir diyetisyene başvurma konusunda konuşun. Yüzde 4 Klorheksidin Glukonat (CHG) Solüsyonu Antiseptik Cilt Temizleyici (Hibiclens gibi) Satın Alın

Yüzde 4 CHG solüsyonu, kullandıktan sonra 24 saat boyunca mikropları öldüren bir cilt temizleyicidir. Ameliyattan önce bu solüsyonla duş almak ameliyat sonrası enfeksiyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Eczanenizden reçetesiz olarak yüzde 4 CHG solüsyonlu antiseptik cilt temizleyici satın alabilirsiniz veya bu kliniğiniz tarafından size sağlanabilir.

Gerekirse Bağırsaklarınızı Ameliyata Hazırlayın!

Cerrahınız, ameliyattan önce bağırsaklarınızı temizlemenizi isteyebilir. Hemşireniz size nasıl olduğunu söyleyecektir. GOLYTELY bağırsak hazırlığı, sık sık bağırsak hareketleri (sıklıkla ishal) yaşamanıza neden olacaktır. Bağırsak hazırlığınız için aşağıdaki malzemeleri eczanenizden satın almanız gerekecektir. Reçeteye ihtiyacınız yok.

  • 1 (227 gram) poşet polietilen glikolün (GOLYTELY ®) tamamını 2 adet 1.5 litrelik şişe berrak sıvıyla GOLYTELY tozu çözülene kadar karıştırın. GOLYTELY çözüldükten sonra, isterseniz karışımı buzdolabına koyabilirsiniz.
  • Ameliyatınızdan önceki gün saat 17.00’de GOLYTELY bağırsak hazırlığını içmeye başlayın. Her iki şişe boşalana kadar her 15 dakikada bir 1 bardak karışım için.
  • GOLYTELY bağırsak hazırlığını içmeyi bitirdikten sonra, 4 ila 6 bardak berrak sıvı için. Gece yarısına veya yatana kadar berrak sıvı içmeye devam edebilirsiniz ancak buna gerek yok.
  • Her bağırsak hareketinden sonra makat çevresindeki cilde vazelin veya A & D merhem sürün. Bu, tahrişi önlemeye yardımcı olur.

Ameliyatıma 7 Gün Kaldı!

Aspirin veya aspirin içeren bir ilaç alırsanız, ameliyatınızdan 7 gün önce dozunuzu değiştirmeniz veya almayı bırakmanız gerekebilir. Çünkü, aspirin kanamaya neden olabilir. Sağlık uzmanınızın talimatlarını izleyin. Ameliyatınızdan 7 gün önce E vitamini, multivitaminler, bitkisel ilaçlar ve diğer besin takviyelerini almayı bırakın. Bunlar da aspirin gibi kanamaya neden olabilir. Ameliyata 2 Gün Kala Ne Yapabilirim?

Non-steroidal yani steroid dışı antiinflamatuar ilaçları (NSAID’ler) almayı bu süreçte bırakın. Ameliyatınızdan 2 gün önce ibuprofen, naproksen gibi NSAID’leri almayı bırakmalısınız. Bu ilaçlar kanamaya sebebiyet verebilir. Asetaminofen kanser tedaviniz sırasında genellikle güvenlidir. Trombositleri etkilemez, bu yüzden kanama şansınızı artırmaz. Ancak kemoterapi alıyorsanız asetaminofen almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Ameliyatınızdan 1 Gün Önce

Ameliyatınızdan önceki gün ekibimizin bir üyesi sizi arayacaktır. Ameliyatınız için hastaneye ne zaman gelmeniz gerektiğini böylece öğrenebilirsiniz.

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Cilt Temizliği

Ameliyatınızdan önceki gece, yüzde 4 klorheksidin glukonat solüsyonlu antiseptik cilt temizleyicisi kullanarak şu şekilde duş alın;

  • Saçınızı yıkamak için normal şampuanınızı kullanın. Başınızı iyice durulayın.
  • Yüzünüzü ve genital bölgenizi yıkamak için normal sabununuzu kullanın. Vücudunuzu ılık suyla iyice durulayın.
  • Yüzde 4 CHG solüsyon şişesini açın. Birazını elinize veya temiz bir el bezine dökün.
  • Duş kanalından uzaklaşın. Yüzde 4 CHG solüsyonunu boynunuzdan ayaklarınıza kadar vücudunuza nazikçe sürün. Yüzünüze veya genital bölgenize sürmeyin.
  • Yüzde % 4 CHG solüsyonunu durulamak için duşa geri dönün. Ilık su kullanın.
  • Duştan sonra temiz bir havluyla kendinizi kurulayın.
  • Duştan sonra herhangi bir losyon, krem, deodorant, makyaj, pudra, parfüm veya kolonya sürmeyin.

Berrak Sıvı Diyeti Uygulamanız Gerekebilir

Ameliyatınızdan bir gün önce net bir sıvı diyet uygulamanız gerekebilir. Doktorunuz veya hemşireniz size bu diyet hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Bu diyeti uygularken;

  • Katı yiyecekler yemeyin.
  • Uyanıkken her saat en az 1 bardak berrak sıvı içmeye çalışın.
  • Farklı türlerde berrak sıvılar için.
  • Şeker hastası değilseniz şekersiz sıvı içmeyin.

Diyabet Hastasıyım. Ne yapacağım?

Şeker hastalığınız varsa, diyabetinizi yöneten sağlık uzmanına berrak sıvı diyeti uygularken ne yapmanız gerektiğini sorun.

  • Diyabet için insülin veya başka bir ilaç kullanıyorsanız, dozu değiştirmeniz gerekip gerekmediğini sorun.
  • Şekersiz berrak sıvılar içmeniz gerekip gerekmediğini sorun. Berrak sıvı diyeti uygularken kan şekeri seviyenizi sık sık kontrol ettiğinizden emin olun. Herhangi bir sorunuz varsa, sağlık uzmanınızla görüşün.

Neleri tüketebilir, neleri tüketmemeliyim?

  • Kurutulmuş yiyecek parçaları veya baharat içeren ürünler yemeyin.
  • Sert şekerleri tüketmeyin.
  • Meyve suları (limonata, elma, kızılcık ve üzüm suları gibi), soda, spor içecekleri, siyah kahve, çay, su tüketebilirsiniz ama küspeli meyve suları, nektarlar, süt veya kremadan uzak durun. Ayrıca alkollü içecekler de kullanmayın.

Ameliyat Sabahı Ne Yapacağım?

  • Ameliyat günü hastaneye gitmeden önce, yüzde 4 CHG solüsyonlu antiseptik cilt temizleyici ile duş alın. Bir önceki gece yaptığınız gibi kullanın. Duştan sonra losyon, krem, deodorant, makyaj, pudra, parfüm veya kolonya sürmeyin.
  • Doktorunuz veya hemşireniz, size ameliyatınızın sabahı belirli ilaçları almanız talimatını verdiyse, sadece bu ilaçları bir yudum su ile alın.
  • Hastaneye gelmeden önceki 2 saatten başlayarak su dahil hiçbir şey içmeyin!
  • Herhangi bir metal eşya kullanmayın. Vücut piercingleri dahil tüm takıları çıkarın. Ameliyatınız sırasında kullanılan ekipman metale temas ederse yanıklara neden olabilir.
  • Kredi kartları, mücevherler veya çek defteriniz gibi değerli eşyalarınızı evde bırakın.
  • Ameliyatınızdan önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yemeyin. Buna sert şeker ve sakız dahildir.
  • Ameliyathaneye alınmadan önce gözlüklerinizi, işitme cihazlarınızı, protezlerinizi, protez cihazlarınızı, peruğunuzu ve dini eşyalarınızı çıkarmanız gerekecektir. Bunları koymak için bir çanta getirebilirsiniz.
  • Rahat ve bol bir şeyler giyin.
  • Genellikle kontakt lens kullanıyorsanız, bunun yerine gözlüklerinizi takın.
  • Ameliyat günü yanınızda sadece taksiye, ulaşım araçlarına ya da park ücretine yetecek kadar para getirebilirsiniz.
  • Varsa, teşvik spirometrenizi ve / veya uyku apneniz için solunum makinenizi (CPAP gibi) getirebilirsiniz.

Jinekolojik Ameliyat Öncesi Son Hazırlıklar

Ameliyata geçme zamanı geldiğinde, giymeniz için bir hastane önlüğü, bornoz ve kaymayan çoraplar alacaksınız.

Ameliyattan önce hemşireniz ile görüşeceksiniz. Gece yarısından sonra aldığınız ilaçların dozunu ve bunları ne zaman aldığınızı hemşirenize söyleyin. Hemşireniz damarlarınızdan birine, genellikle kolunuza veya elinize bir intravenöz (IV) hat yerleştirebilir. Hemşireniz IV yerleştirmezse, anestezi uzmanınız siz ameliyathaneye girdiğinizde bunu daha sonra yapacaktır.

Anestezi Uzmanınızla Tanışın

Anestezi uzmanınız, ameliyat öncesi;

  • Tıbbi geçmişinizi sizinle birlikte gözden geçirecek,
  • Ameliyatınız sırasında rahatınız ve güvenliğiniz hakkında sizinle konuşacak,
  • Alacağınız anesteziyi anlatacak.

Cerrahiye Hazırlanın

Hemşireniz sizi gördükten sonra, ameliyatınızın başlamasını beklerken bir veya iki ziyaretçi size eşlik edebilir. Ameliyat zamanı geldiğinde ziyaretçiniz / ziyaretçileriniz bekleme alanına alınacak.

Ya ameliyathaneye yürüyeceksiniz ya da sedye ile alınacaksınız. Ameliyathane ekibinin bir üyesi, ameliyat yatağına yatmanıza yardımcı olacaktır. Alt bacaklarınıza kompresyon botları yerleştirilebilir. Bunlar bacaklarınızdaki dolaşıma yardımcı olmak için nazikçe şişer ve söner. Ameliyat sırasında sizi izlemek için bir tansiyon kelepçesi ve EKG pedleri de takılabilir.

Rahat olduğunuzda, anestezi uzmanınız size anestezi verecek ve uyuyacaksınız. Ameliyatınız sırasında ve sonrasında da intravenöz hattınızdan sıvı alacaksınız.

Tamamen uyuduğunuzda, nefes almanıza yardımcı olmak için ağzınızdan nefes borunuza bir solunum tüpü yerleştirilecektir. Ayrıca mesanenizden idrarı boşaltmak için bir idrar kateter yerleştirilebilir.

Ameliyatınız bittiğinde, kesileriniz kapatılacak ve pansuman yapılacak. Solunum tüpünüz ise, genellikle ameliyat odasındayken çıkarılıyor.

Yaşama Randevu Alın !