&amp;lt;iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P3WK3JG"&lt;br /&gt;<br /> height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;gt;&amp;lt;/iframe&amp;gt;

Genel Jinekolojik Ameliyat Sonrası Rehberi

Genel Jinekolojik Ameliyat Öncesi Rehberi’nde size bir cerrahi işlem öncesi neler yapmanız ve neleri yapmamanız gerektiğini açıklamıştık. Genel Jinekolojik Ameliyat Sonrası Rehberi’nde ise ameliyatınızın ardından karşılaşacağınız durumları ve yaşayacağınız süreci anlatmaya çalıştık.

Bu bölüm, jinekolojik ameliyat sonrası daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacak bir programı açıklıyor. Jinekolojik Ameliyat Sonrası İyileşme programının bir parçası olarak, ameliyatınızdan önce ve sonra belirli şeyleri yapmanız önemlidir.

Ameliyatım Bitince Ne Olacak?

Jinekolojik ameliyat sonrası uyandığınızda ameliyat sonrası bakım ünitesinde olacaksınız. Burun sondası adı verilen burnunuzun altında kalan ince bir tüp yoluyla oksijen alacaksınız. Bir hemşire vücut ısınızı, nabzınızı, kan basıncınızı ve oksijen seviyenizi izleyecektir.

Yaptığınız idrar miktarını izlemenize yardımcı olması için mesanenizde bir idrar sondası olabilir. Hastaneden ayrılmadan önce bu idrar sondası çıkarılacak. Ayrıca, dolaşımınıza yardımcı olmak için alt bacaklarınızda kompresyon botları ve karnınızda (göbeğinizde) sıvının boşalmasını sağlayan bir sonda olabilir.

Aşağıda, güvenli bir şekilde iyileşmenize yardımcı olabilecek yollar belirtiliyor;

  • Hemşire veya fizyoterapistinizin yardımıyla yürümeye teşvik edileceksiniz. Ağrıyı dindirmek için size ilaç vereceğiz. Yürümek, kan pıhtılaşması ve zatürre riskini azaltmaya yardımcı olur. Bağırsaklarınızın tekrar çalışmaya başlaması için uyarılmasına da yardımcı olur.
  • Teşvik spirometrenizi kullanın. Bu, akciğerlerinizin genişlemesine yardımcı olur ve bu da zatürreyi önler.

Ameliyattan Sonra Ağrım Olacak Mı?

Evet, jinekolojik ameliyat sonrası özellikle ilk birkaç gün biraz ağrınız olacak. Doktorunuz ve hemşireniz size sık sık ağrınız hakkında sorular soracaktır. Ağrınızı gerektiği gibi yönetmeniz için size ilaç verilecektir. Ağrınız geçmezse lütfen doktorunuza veya hemşirenize söyleyin. Ağrınızı kontrol etmek önemlidir, çünkü böylece öksürebilir, derin nefes alabilir, teşvik spirometrenizi kullanabilirsiniz ve yataktan kalkıp yürüyebilirsiniz. Yemek Yiyebilecek Miyim? Jinekolojik ameliyat sonrası çoğu insan düzenli bir diyete başlayabilir. Elma sosu ve tavuklu şehriye çorbası gibi yumuşak ve sindirimi kolay yiyeceklerle başlamalısınız. Sık sık küçük öğünler yiyin ve ardından normal yiyeceklere geçin. Şişkinlik, gaz veya kramp yaşarsanız tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, fındık, tohumlar, salatalar, taze meyveler, brokoli, lahana ve karnabahar dahil olmak üzere yüksek lifli yiyecekleri sınırlayın. Kolon rezeksiyonu da yaptırdıysanız, ameliyatınızdan sonraki ilk birkaç gün berrak sıvılar alacaksınız. Daha sonra diyetiniz katı yiyeceklere doğru ilerleyecektir.

Doktorunuz, jinekolojik ameliyat sonrası izlemeniz için size diyet yönergeleri verecektir. Hastaneden ayrılmadan önce diyetisyeniniz bu kuralları sizinle birlikte gözden geçirecektir.

Hastanede Ne Kadar Kalacağım?

Olduğunuz ameliyatın türüne bağlı olarak 3 ila 5 gün hastanede kalabilirsiniz. Eve gitmeden önce şunları yapmalısınız;

  • Ağrınızı ilaçla kontrol altına alın.
  • Ayağa kalkıp dolaşabilin.
  • İdrar yapabilin ve gaz çıkarabilin.
  • Biraz yiyecek ve sıvı tüketebilin.

Evde Olduğum Zaman Ağrım Olacak Mı?

Herkesin ağrı veya rahatsızlık duyduğu sürenin uzunluğu değişir. Eve gittiğinizde hala biraz ağrınız olabilir ve muhtemelen ağrı kesici ilaç kullanıyor olacaksınız. Aşağıdaki yönergeleri izleyin;

  • İlaçlarınızı belirtildiği şekilde ve gerektiği şekilde alın.
  • Size yazılan ilaç ağrınızı gidermiyorsa doktorunuzu arayın.
  • Reçeteli ağrı kesiciler aldığınızda araba kullanmayın veya alkol almayın.

İlaç Kullanımı Hakkında

Jinekolojik ameliyat sonrası kesiğiniz iyileştikçe daha az ağrı çekecek ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyacaksınız. Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici ağrıları ve rahatsızlığı giderir. Bununla birlikte, büyük miktarlarda asetaminofen karaciğerinize zararlı olabilir. Şişede belirtilen miktardan veya doktorunuzun talimat verdiğinden daha fazla asetaminofen almayın.

Normal aktivitelerinize devam ederken ağrı kesici ilaçlar size yardımcı olacaktır. Egzersizlerinizi rahatça yapmak için yeterli miktarda ilaç alın. Ağrı kesici ilaçlar daha çok alındıktan 30 ila 45 dakika sonra etki göstermeye başlar.

Ağrı kesici ilaçlarınızı ne zaman aldığınızı takip edin. Ağrınız ilk başladığında almak, ağrının kötüleşmesini beklemekten daha etkilidir. Son olarak belirtmek gerekiyor ki ağrı kesici ilaçlar kabızlığa neden olabilir (sizin için normal olandan daha az bağırsak hareketine sahip olmak).

Kesiklerime Nasıl Bakacağım?

Kesikleriniz dikişler, zımba telleri veya cerrahi yapıştırıcı ile kapatılacaktır. Zımbalarınız varsa bunlar genellikle ameliyattan 10 ila 14 gün sonra çıkarılır. Bunların çıkarılması için kliniğe geri gelmeniz gerekecek. Bu, doktorunuzun ofisinde yapılır ve acı vermez. Steri-Strips adı verilen bant şeritleri, kapalı kaldığından emin olmak için kesi(ler)inize yerleştirilecektir. Yaklaşık 7 ila 10 gün sonra bunlar gevşer ve kaldırabilirsiniz ancak kesi(ler)iniz kapalı kalacaktır.

Doktorunuz iyileştiğinizi söyleyene kadar kesilerinizi enfeksiyon belirtileri açısından her gün kontrol etmelisiniz. Aşağıdaki yara enfeksiyonu belirtilerinden herhangi birini geliştirirseniz doktorunuzu arayın;

  • Kırmızılık,
  • Şişme,
  • Artan ağrı,
  • Kesi yerinde sıcaklık,
  • Kesiğinizden kötü kokulu veya irin benzeri sızıntı,
  • 38,3 ° C veya daha yüksek ateş.

Enfeksiyonu önlemek için kimsenin kesi(ler)inize dokunmasına izin vermeyin. Kesilerinize dokunmadan önce ellerinizi sabun ve su veya alkol bazlı bir el dezenfektanı ile temizleyin.Ne Zaman Duş Alabilirim?

Jinekolojik ameliyat sonrası zımbalarınız çıkarılana kadar Hibiclens ile duş alın. Kesiklerinizi Hibiclens ile nazikçe yıkayın. Kesik(ler)inizde Steri-Stripler veya cerrahi yapıştırıcı varsa, fırçalamayın veya üzerinde bir bez kullanmayın. Bu, kesi(ler)inizi tahriş edebilir ve iyileşmesini engelleyebilir. Duş alırken kesilerinizin çok uzun süre ıslanmasına izin vermeyin. Duşunuzu bitirdiğinizde, kesilerinizi temiz bir havluyla hafifçe kurulayın. Giyinmeden önce tamamen kurumasını bekleyin. Ayrıca alanı kurutmak için “soğuk” ayarında bir fön makinesi de kullanabilirsiniz. Zımbalarınız çıkarıldığında, doktorunuz veya hemşireniz Hibiclens ile duş almayı bırakıp bırakamayacağınızı söyleyecektir. Bir sabunla ameliyatınızdan sonra 4 hafta boyunca günde en az bir kez duş almaya devam edin. Doktorunuz sorun olmadığını söyleyene kadar küvette banyo yapmayın veya yüzmeye gitmeyin. Histerektomi Sonrası En Sık Görülen Semptomlar

Jinekolojik ameliyat sonrası yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra ortaya çıkabilecek vajinal lekelenme veya hafif kanamanız sık görülen bir durumdur. Bunu bir ped ile izlemelisiniz. 8 hafta boyunca vajinanıza tampon kullanmayın veya herhangi bir şey koymayın. Ağır kanamanız varsa hemen doktorunuzu arayın. Ameliyat sırasında karnınıza (göbeğinize) pompalanan havadan ameliyattan sonra biraz rahatsızlık duymak da yaygındır. Buna yardımcı olmak için yürüyün, bol sıvı için ve reçete edilen dışkı yumuşatıcıları aldığınızdan emin olun.

Cinsel Aktiviteye Ne Zaman Başlayabilirim?

Jinekolojik ameliyat sonrası sonraki 8 hafta vajinal ilişkiye girmeyin. Bazı kişilerin 8 haftadan fazla beklemesi gerekeceğinden, cinsel ilişkiye devam etmeden önce doktorunuzla konuşun.Kabızlığı Nasıl Önleyebilirim?

Ameliyattan sonra kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu, ağrı kesici ilaçların yaygın bir yan etkisidir. Yürümek ve daha fazla su içmek gibi faaliyetler bu yan etkiyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kabızlığı önlemek için günde 3 kez docusate sodyum gibi bir dışkı yumuşatıcı ve yatmadan önce 2 tablet sinameki (müshil) alın. Ağrı kesiciyi artık kullanmayana kadar dışkı yumuşatıcı ve müshil almaya devam edin. Bol sıvı tüketin. Şişkinlik hissederseniz fasulye, brokoli, soğan, lahana ve karnabahar gibi gaza neden olabilecek yiyeceklerden kaçının.

Ameliyattan Sonra Bağırsak Fonksiyonum Nasıl Değişecek?

Kolonunuzun bir kısmı alınmışsa, kalan kısım bu değişikliğe uyum sağlar. Kalan kolonunuz ameliyatınızdan kısa süre sonra alışmaya başlayacaktır. Bu süre zarfında aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz;

  • Gaz
  • Kramplar
  • Bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikler (sık bağırsak hareketleri gibi)

Sık bağırsak hareketlerinden dolayı anüsünüzün çevresinde ağrı varsa;

  • Anüsünüzün etrafındaki cilde çinko oksit merhem (Desitin) sürün. Bu, tahrişi önlemeye yardımcı olur.
  • Sert tuvalet kağıdı kullanmayın. Bunun yerine alkolsüz bir mendil kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuz reçete ederse ilaç alın.

Ameliyatımdan Sonra Diyetimi Değiştirmem Gerekecek Mi?

Kolonun parçaları, beslenme sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi olmadan çıkarılabilir. Bununla birlikte, kalan kolonunuz ayarlanırken, vücudunuz besinleri, sıvıları, vitaminleri ve mineralleri ameliyatınızdan önce ememeyebilir. Ameliyatınızın ardından iyileşirken bol miktarda sıvı içmeniz ve yeterli besin aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Araba Kullanmak Benim İçin Ne Zaman Güvenlidir?

Cerrahınız size sorun olmadığını söyleyene kadar araba kullanmayın. Bu, ameliyatınızdan sonraki ilk takip randevunuzdan biraz sonraya tekabül edebilir. Halen reçeteli ağrı kesicilerinizi alıyorsanız, cerrahınız araç kullanmadan önce daha uzun süre bekleminizi isteyebilir.Ağrı kesici ilaç, reflekslerinizi ve tepkilerinizi yavaşlatarak araç sürmeyi güvensiz hale getirebilir. Ayrıca, fren yapmak karın kaslarınınkullanılmasını gerektirir, bu nedenle araba kullanmak rahatsızlığınızı artırabilir.

Seyahat Edebilecek Miyim?

Evet, seyahat edebilirsiniz. Ameliyatınızdan birkaç hafta sonra uçakla seyahat ediyorsanız, her saat başı kalkıp yürüdüğünüzden emin olun. Bacaklarınızı uzattığınızdan, bol sıvı içtiğinizden ve mümkünse ayaklarınızı yüksekte tuttuğunuzdan emin olun.Hangi Egzersizleri Yapabilirim?

Egzersiz, güç kazanmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Yürümek mükemmel bir egzersiz şeklidir. Yürüdüğünüz mesafeyi yavaş yavaş artırın. Koşu, pilates veya yoga yapmayın. Daha yorucu egzersizlere başlamadan önce doktorunuza veya hemşirenize sorun. Ağır Nesneleri Ne Zaman Kaldırabilirim?

Herhangi bir ağır eşya kaldırmadan önce doktorunuza danışın. Normalde, ameliyatınızdan en az 6 hafta sonra 4,5 kilogramdan daha ağır bir şey kaldırmamalısınız. Doktorunuza ne kadar süreyle ağır kaldırmaktan kaçınmanız gerektiğini sorun. İşe Ne Zaman Dönebilirim?

İşe dönme süresi, yaptığınız işin türüne, geçirdiğiniz ameliyatın türüne ve vücudunuzun ne kadar hızlı iyileştiğine bağlıdır. Çoğu kişi ameliyattan yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra işe dönebilir. Duygularımla Nasıl Başa Çıkabilirim?

Ciddi bir hastalık nedeniyle yapılan ameliyattan sonra yeni ve üzücü hisleriniz olabilir. Çoğu insan, zaman zaman ağlamaklı, üzgün, endişeli, gergin, sinirli ve kızgın hissettiğini söylüyor. Bu duyguların bazılarını kontrol edemeyeceğinizi fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda duygusal destek almak iyi bir fikirdir. Başa çıkmanın ilk adımı, nasıl hissettiğin hakkında konuşmaktır. Aile ve arkadaşlar yardımcı olabilir. Hemşireniz, doktorunuz ve sosyal hizmet uzmanınız sizi rahatlatabilir, destekleyebilir ve rehberlik edebilir. Bu profesyonellere sizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın duygusal olarak nasıl hissettiğinizi bilmelerini sağlamak her zaman iyi bir fikirdir. Hastalar ve aileleri için birçok kaynak mevcuttur. Hastanede veya evde olsanız da, hemşireler, doktorlar ve sosyal hizmet uzmanları size, ailenize ve arkadaşlarınıza hastalığınızın duygusal yönleriyle başa çıkmada yardımcı olmak için buradalar.

Ameliyattan Sonraki İlk Randevum Ne Zaman?

Jinekolojik ameliyat sonrası ilk randevunuz ameliyattan 2-4 hafta sonra olacaktır. Hemşireniz, aranacak telefon numarası da dahil olmak üzere bu randevuyu nasıl yapacağınız konusunda size talimat verecektir. Bu randevuda doktorunuz test sonuçlarınızı detaylı olarak sizinle tartışacaktır.

Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa lütfen doktorunuz veya hemşireniz ile konuşun.

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızla iletişime geçin;

  • 38,3 ° C veya daha yüksek ateşiniz olursa.
  • Ağrı kesici ilaçlarla düzelmeyen ağrılar varsa.
  • Kesilerinizde kızarıklık, akıntı veya şişlik varsa.
  • Ağır vajinal kanamanız bulunuyorsa.
  • Baldırlarınızda veya uyluklarınızda şişlik veya hassasiyet oluştuysa.
  • Kan öksürüyorsanız.
  • Nefes darlığı veya nefes almada güçlük çekiyorsanız.
  • 3 gün veya daha uzun süre bağırsak hareketi yaşıyorsanız.
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal (gevşek veya sulu bağırsak hareketleri) varsa.

Yaygın Kullanılan Bitkiler ve Kanser Tedavisine Etkileri

Bu bilgiler tüm bitkisel ilaçları veya olası yan etkileri kapsamaz. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa sağlık uzmanınızla görüşün.

Ekinezya

  • Kızarıklık veya nefes darlığı gibi alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemini zayıflatmak için kullanılan ilaçların etkilerini azaltabilir.

Sarımsak

  • Tansiyon, yağ ve kolesterol seviyenizi düşürebilir.
  • Kanama riskinizi artırabilir.

Gingko (Gingko biloba olarak da bilinir)

  • Kanama riskinizi artırabilir.

Ginseng

  • Sedasyon veya anestezinin etkilerini azaltabilir.
  • Kanama riskinizi artırabilir.
  • Kan şekeri (şeker) seviyenizi düşürebilir.

Zerdeçal

  • Kemoterapiyi daha az etkili hale getirebilir.

Sarı Kantaron

  • Ameliyat sırasında verilen ilaçlarla etkileşime girebilir.
  • Cildinizi radyasyona veya lazer tedavisine daha duyarlı hale getirebilir.

Kediotu

  • Sedasyon veya anestezinin etkilerini artırabilir.

Bitkisel formüller

  • Bitkisel formüller farklı bitkiler içerir. Yan etkilerini bilmiyoruz. Ayrıca tedaviden 1 hafta önce bu ürünleri almayı bırakmalısınız. Doktorunuz size güvenli olduğunu söyleyene kadar bitkisel formülleri tekrar almaya başlamayın.

Incentive Spirometer Yani Teşvik Spirometresi Nasıl Kullanılır?

Teşvik spirometresi, daha derin ve tam nefes almanıza yardımcı olarak ciğerlerinizi genişletecek bir cihazdır. Ameliyattan sonra teşvik spirometrenizi kullanın ve derin nefes alma ve öksürme egzersizlerinizi yapın. Bu, iyileşmeniz boyunca akciğerlerinizi aktif tutmaya ve zatürre gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır. Aktif bir solunum yolu enfeksiyonunuz varsa (zatürre, bronşit veya COVID-19 gibi) cihazı başkaları varken kullanmayın.

Teşvik spirometrenizi ilk kez kullandığınızda, ağızlığı olan esnek hortumu çantadan çıkarmanız gerekecektir. Tüpü uzatın ve tabanın sağ tarafındaki çıkışa bağlayın. Ağızlık, hortumun diğer ucuna takılacaktır. Teşvik spirometrenizi kullanırken, ağzınızdan nefes aldığınızdan emin olun. Burnunuzdan nefes alırsanız, teşvik spirometresi düzgün çalışmayacaktır. Sorun yaşarsanız burnunuzu tutabilirsiniz.

Herhangi bir anda başınız dönerse, durun ve dinlenin. Daha sonra tekrar deneyin.

Teşvik spirometrenizi kullanmak için aşağıdaki adımları izleyin;

  • Bir sandalyede veya yatakta dik oturun. Teşvik spirometreyi göz hizasında tutun.
  • Ağızlığı ağzınıza koyun ve dudaklarınızı etrafından sıkıca kapatın. Yavaşça tamamen nefes verin.
  • Ağzınızdan olabildiğince derinden ve yavaşça nefes alın. Nefes alırken pistonun geniş kolonun içinde yükseldiğini göreceksiniz. Piston yükselirken sağdaki gösterge yukarı doğru hareket etmelidir. 2 ok arasında kalmalıdır.
  • Göstergeyi oklar arasında tutarken pistonu olabildiğince yükseğe çıkarmaya çalışın.
  • Gösterge okların arasında kalmıyorsa ya çok hızlı ya da çok yavaş nefes alıyorsunuzdur.
  • Mümkün olduğu kadar yükseğe çıkardığınızda, nefesinizi 10 saniye veya mümkün olduğu kadar uzun süre tutun. Siz nefesini tutarken, piston yavaşça spirometrenin tabanına düşecektir.
  • Piston spirometrenin altına ulaştığında, ağzınızdan yavaşça nefes verin. Birkaç saniye dinlenin.
  • 10 kez tekrarlayın. Her nefeste pistonu aynı seviyeye getirmeye çalışın.
  • Her 10 nefeslik setten sonra, gerektiğinde kesiğinizin üzerinde bir yastık tutarak öksürmeye çalışın. Öksürük, ciğerlerinizdeki mukusu gevşetmeye veya temizlemeye yardımcı olacaktır.

Uyanık olduğunuz her saat bu adımları tekrarlayın. Teşvik spirometrenin ağızlığını kullanmadığınız zamanlarda kapatın.

Yaşama Randevu Alın !